Vláda neinformuje a nepomáhá, myslí si lidé. Mluvčí Smolka má jasno, kdy nervozita zmizí

09.11.2022 12:50

Pětina Čechů souhlasí s demonstracemi proti kabinetu Petra Fialy (ODS). Ukázal to čerstvý průzkum agentury STEM/MARK, jehož výsledky přinesl server Aktuálně.cz. Většině lidí pak vadí také to, že ministři nedostatečně informují o krocích, které v současné celoevropské krizi chystají.

Vláda neinformuje a nepomáhá, myslí si lidé. Mluvčí Smolka má jasno, kdy nervozita zmizí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Podle účastníků protivládních protestů vláda nijak nepomáhá při zdražování, platí za drahé energie a také dává místo pomoci Česku peníze Ukrajincům. Podle analytika agentury STEM/MARK Jana Buriance je společnost vskutku rozdělená. Podle něj to dokazuje i výsledek loňských parlamentních voleb, kde vládní strany získaly 43 procent hlasů, opoziční pak procent 37. 

Mezi pětinou nespokojených občanů jsou pak voliči opozice s lidmi hlasujícími pro strany, které se do Parlamentu nedostaly. 

Vláda by podle průzkumu neměla brát demonstrace na lehkou váhu – alespoň 78 procent respondentů tento názor zastává. Sedmdesát procent respondentů se pak domnívá, že kabinet málo informuje o svých chystaných krocích. Téměř 60 procent občanů je předvědčeno, že vláda pomáhá Ukrajincům na úkor vlastních občanů. 

Podle mluvčího vlády Václava Smolky nervozita zmizí ve chvíli, kdy se ekonomická a mezinárodní situace zklidní, což ještě chvíli potrvá.

Co se týče důvěry vládě, tak tu kabinetu vyjadřuje jen o něco málo víc než třetina populace. „Důvěra je vrtkavá, ovlivňují ji někdy až všední faktory, komunikace vlády nebo jednotlivé osobnosti,“ uvedl Burianec. Politický marketér Karel Komínek pak kabinetu radí, aby zapracoval na lepší komunikaci směrem k veřejnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…