Vláda nemá důvěru, ale kompetenci prokazuje, píše Ransdorf

18.08.2013 10:16

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf poskytl čtenářům ParlamentníchListů.cz svůj text s názvem „ Otázky, které klademe Rusnokově a kterékoli jiné vládě". V něm konkretizuje mnoho oblastí, které podle něj zasluhují pozornost. Vcelku je podle Ransdorfa tým sestavený Jiřím Rusnokem mnohem kompetentnější než Nečasova parta.

Vláda nemá důvěru, ale kompetenci prokazuje, píše Ransdorf
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Hned v úvodu Ransdorf píše, že přestože už víme, že Rusnokův kabinet nezískal důvěru, „zůstává tu nutnost spolužití s vládou, která důvěru nedostala a Parlamentem, jehož důvěryhodnost je v průzkumech ještě nižší, než je tomu u nikým nevoleného kabinetu“.

Podle Ransdorfa bude klíčovým problémem nastartování stabilizace veřejných financí. „Vlády takzvané rozpočtové odpovědnosti (Topolánkova a Nečasova) navýšily státní dluh o jeden bilion korun, přičemž každou vteřinu roste o 3552 koruny."

Daňová soustava by prý měla splňovat čtyři požadavky. „Předně, zajistit profinancování základních funkcí státu. Naši lidé si stále více říkají, na co je jim stát, který jim nic neposkytuje a když přijde třeba živelná pohroma, neumí jednat."

„Dále by měla zajistit fiskální (daňovou) spravedlnost, břemeno daní by mělo být rozloženo spravedlivě.“ Podle Ransdorfa daně nepřímé, na které stále více států spoléhá, doléhají tíživěji na sociálně slabší a zvyšují nerovnost, která se ukázala být jednou z hlavních příčin krize.

Miloslav Ransdorf ve své úvaze také hovoří o absenci silné průmyslové politiky. Podrobněji zmiňuje oblast podpory vědy a výzkumu, školství či kultury. Celý jeho text je k dispozici na serveru ParlamentníchListů.cz.

Remek bude prvním respektovaným velvyslancem

Podle Ransdorfa má své nezanedbatelné úkoly i Ministerstvo zahraničí. Doslova píše: „Ministerstvo zahraničí bude stát před úkolem sladit ekonomické a politické priority České republiky. Závislost našeho HDP na Spolkové republice Německo je 23%, což je například více, než v případě Rakouska. USA činí jen 3% našeho zahraničního obchodu, Ruská federace až 25%, přičemž potenciál ruského trhu je daleko větší.“ Naše podniky se prý proto mohou podílet na „látání děr“ v produkční kapacitě ruského průmyslu po jelcinovském šílenství.

„ Z tohoto pohledu má jmenování Vladimíra Remka do pozice velvyslance v Ruské federaci strategický význam. Vím, jak směšně působili někteří velvyslanci, jak škodili našim zájmům (což je pro Schwarzenbergův tým spíše pravidlem) a Vladimír Remek může být prvním velvyslancem, který bude skutečně respektován a vážen,“ píše europoslanec Ransdorf.  

Ministr bude mít i obtížný úkol obnovit důvěru občanů v existenci sféry soukromí

I pro ministra vnitra vidí Miloslav Randsdorf řadu nelehkých úkolů. „Za ministrů Grosse a Langra se (Ministerstvo vnitra) urvalo z veřejné kontroly, stát rezignoval na své funkce ve výkonu veřejné správy a nižší články se osamostatnily a žijí svým životem. Ministr bude mít i obtížný úkol obnovit důvěru občanů v to, že existuje sféra soukromí. Ta jakoby v České republice mizela, a přitom je to základ sebevědomí občanské společnosti v západním světě," píše europoslanec.

V závěru svého zamyšlení Randsdorf uvádí, že podle jeho názoru je tým sestavený Jiřím Rusnokem mnohem kompetentnější než Nečasova parta. „Ať už bude osud Rusnokova kabinetu jakýkoliv, je snad konečně šance otevřít normální diskusi ve společnosti o tom, co očekáváme od našich vlád. Nikoliv o tom, co oni očekávají od nás,“ uzavírá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…