Vláda od července rozvolňuje další opatření: Zrušila roušky při výuce. Více lidí bude moci za kulturou nebo do bazénu

14.06.2021 18:40

Vláda představila další rozvolnění. Rozhodla o tom, že od 1. července nebudou při výuce povinné roušky při výuce už v žádném kraji, dále bude moci být na kulturních akcích 5 000 lidí venku a 2 000 uvnitř. Od téhož data bude v restauracích a klubech umožněna živá hudba, nikoliv však tanec. V bazénech a wellness centrech se zvýší kapacita. Mírnější budou i podmínky v maloobchodu a službách.

Vláda od července rozvolňuje další opatření:  Zrušila roušky při výuce. Více lidí bude moci za kulturou nebo do bazénu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Žáci a učitelé mohou od úterý odložit roušky při výuce i ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji, kde dosud byly povinné. Dnes odpoledne o tom rozhodla vláda, informoval na Twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). V ostatních krajích bylo nošení roušek při výuce zrušeno už minulý týden. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) to platí i pro pobyt lidí na pracovištích.

„I zde platí, že povinnost nošení roušek zůstává o přestávkách a ve společných prostorách,“ uvedl Plaga. Zlínský, Jihočeský a Liberecký kraj byly posledními kraji, kde bylo minulý týden takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden na 100 000 obyvatel, nad hodnotou 30.

Epidemická situace se tam ale zlepšila. V Jihočeském kraji je 26, v Libereckém 20 a ve Zlínském 15,2. To je jen o jednu desetinu víc než v Praze, kde od minulého týdne roušky ve školách povinné nebyly. V Plzeňském kraji je v současné době dokonce více, na 100 000 obyvatel je týdenní průměr 16,2. Celostátní průměr k dnešnímu dni je 13,2.

Nová pravidla stanovilo Ministerstvo školství také pro testování na vysokých školách. Plaga napsal, že nově bude stačit PCR test starý nejvýše sedm dní nebo potvrzení či čestné prohlášení o antigenním testu nejdéle před 72 hodinami. „Pravidla na VŠ tak budou stejná jako v jiných oblastech,“ uvedl Plaga. Na vysokých školách v současné době neprobíhá výuka, mají zkouškové období.

Od 1. července ze zvýší maximální počet účastníků na kulturních akcích na 5 000 venku, částečně budou i na stání. A to bez omezení kapacity venkovního prostoru. Uvnitř budou moci být akce pro 2 000 návštěvníků, kapacita bude moci být naplněna maximálně ze 75 procent. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Od stejného data bude možné například konzumovat v kinech. V muzeích a galeriích bude moci být jeden návštěvník na deset metrů čtverečních.

Dále od 1. července bude moci v maloobchodu být jedna osoba na deset metrů čtverečních, zruší se také zákaz propagačních akcí. U služeb, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáže, se zruší podmínka, že budou moci být poskytovány pouze jednomu zákazníkovi. Zruší se také povinnost evidence zákazníků.

Od stejného data bude v restauracích a klubech umožněna živá hudba, nikoliv tanec. V bazénech a wellness centrech se zvýší maximální možné zaplnění na 75 procent kapacity.

Ve sněmovních volbách bude asi znovu možné volit z karantény

V říjnových sněmovních volbách by pro lidi v karanténě či izolaci kvůli koronaviru mohly být připraveny přenosné volební schránky a volební stanoviště pro hlasování z auta. Návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Sněmovny dnes schválila vláda, sdělil ČTK vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Předpis po dohodě se sněmovními stranami změnil tak, že se zvláštní způsoby hlasování využijí jen tehdy, když bude v polovině září kvůli covidu-19 v Česku vyhlášen pandemický či nouzový stav.

Tři navrhované způsoby se podle vnitra už osvědčily při loňských krajských a senátních volbách. Kromě přenosných schránek a tzv. drive-in hlasování je další možností hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení. „Covidové volby budou, jen když bude 15. září platit pandemický nebo nouzový stav, jinak se uplatní standardní zákon,“ napsal ČTK Hamáček. Doplnil, že je to po dohodě s politickými stranami ve Sněmovně, kde bude žádat projednání předpisu ve stavu legislativní nouze.

Navrhovaná úprava umožňuje hlasovat i voličům, kteří se do karantény dostanou až ve čtvrtek 7. října, tedy den před zahájením rozhodování o budoucím složení Sněmovny v Česku. „Přestože je epidemická situace každým dnem lepší a věřím, že do října uděláme za koronavirem definitivní tečku, může se stát, že bude ještě tou dobou určitá skupina voličů v karanténě. Tímto zákonem umožníme, že i oni budou moci hlasovat,“ uvedl Hamáček v tiskové zprávě.

Izolovaní lidé ani při jednom ze způsobů hlasování nepřijdou do kontaktu s okrskovou volební komisí. Do omezeného kontaktu přijdou pouze s komisí speciální, která je vybavena ochrannými pomůckami. Rovněž hlasovací lístky odevzdané těmito voliči sčítá speciální komise na krajském úřadu. „Za účelem zajištění bezpečného průběhu voleb se také navrhuje, aby bylo ministru zdravotnictví uloženo připravit mimořádné opatření, které bude upravovat nošení osobních ochranných prostředků ve dnech voleb ve volebních místnostech a při realizaci zvláštních způsobů hlasování,“ dodalo vnitro.

Loni bylo pro hlasování z auta připraveno 78 hlasovacích míst, dvě z nich v Praze kvůli senátním volbám, zbylé po jednom v každém okrese. I když byla stanoviště připravena odbavit všech 16 000 lidí, kteří byli v karanténě, všichni této nabídky nevyužili. V každém z krajů přijelo hlasovat v průměru 250 lidí. Voliči raději využili možnost hlasovat do přenosné volební schránky, kterou jim přivezli volební komisaři.


 

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…