Vláda odmítla návrh KSČM na zavedení referenda

06.03.2014 6:07

Vláda vydala negativní stanovisko k návrhu opozičních poslanců KSČM na zavedení obecného referenda. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). O normě rozhodne Parlament. Kabinet chce předložit vlastní návrh do konce letošního roku.

Vláda odmítla návrh KSČM na zavedení referenda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s Jiřím Dienstbierem

Kabinet předloze mimo jiné vytkl, že proces zrušení výsledku všelidového hlasování obchází Senát, když by rozhodovala přijetím ústavního zákona jen sněmovna. Ministři se pozastavili taky nad tím, že obyvatelé by v referendu mohli odvolat prezidenta.

Kabinetu se podle Dienstbiera nelíbila ani skutečnost, že návrh KSČM nestanoví hranici nutné účasti voličů pro platnost referenda. Protože pro jeho vyvolání by stačila petice s nejméně 100.000 podpisy, o zásadních věcech by mohla rozhodnout výrazná menšina obyvatel.

Předloha komunistů předpokládá, že obyvatelé by mohli rozhodovat o důležitých věcech vnitřní a zahraniční politiky kromě základních práv a svobod, zásad demokratického zřízení, daní, státního rozpočtu, soudní moci a personálních záležitostí s výjimkou odvolání prezidenta. Podle kabinetu neposkytuje ochranu před zásahy do správních řízení, předsoudního stadia trestních řízení.

Předloha komunistů navíc stanoví oblasti, o nichž by se všelidové hlasování konat muselo. Patří k nim přijetí Ústavy a její změny, ústavní zákony, vstup do eurozóny, vystoupení z Evropské unie a smlouvy, které by přenášely české pravomoci na mezinárodní organizace.

Záporné stanovisko už vláda vydala i k předloze o obecném referendu bez výjimek, kterou podalo hnutí Úsvit. O předlohách Úsvitu i KSČM budou navzdory tomu rozhodovat zákonodárci. Protože jde o ústavní zákony, k jejich přijetí by byla nutná nejméně třípětinová většina poslanců a senátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…