Vláda pohrdá Senátem, rozčiluje se horní komora. Babiš reagoval

24.07.2019 16:50

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl obvinění, že by jeho vláda pohrdala Senátem, který dnes v usnesení konstatoval, že vláda pohrdá horní komorou. Senátoři reagovali na to, že jim ministerstva odmítla poskytnout návrhy auditních zpráv Evropské komise (EK) týkající se Babiše a unijních dotací pro holding Agrofert. Babiš na celou záležitost reagoval, že není informován o korespondenci jednotlivých resortů se Senátem. Věří prý ovšem tomu, že ministerstva postupují v souladu s předpisy.

Vláda pohrdá Senátem, rozčiluje se horní komora. Babiš reagoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Bude co slavit během 30. výročí 17. listopadu 1989? (Ptáme se 24.7.2019)

5%
95%
hlasovalo: 13381 lidí
Babiš uvedl, že na usnesení Senátu, až bude doručeno, budou jednotliví ministři reagovat. „Já v této věci nijak neingeruju ani nejsem o jejich korespondenci se Senátem informován. Věřím, že jednotlivá ministerstva postupují v souladu s právními předpisy. Odmítám, že by vláda pohrdala Senátem,“ napsal v reakci na usnesení Babiš ČTK v textové zprávě.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci uvedla, že zpráva je důvěrná a o jejím vydání může rozhodnout pouze EK. „Nařízení Evropské komise reguluje, jak se může nakládat s auditními zprávami,“ řekla Schillerová na tiskové konferenci senátorského klubu ANO. „Předběžná auditní zpráva je důvěrná, nemůže být poskytována třetím osobám,“ doplnila. Senátní komisi na tento postup odkázala. „Nevidím důvod, aby se jakýkoli úředník Ministerstva financí dostavil před komisi, když stejně o auditních zprávách hovořit nemůže,“ dodala Schillerová.

Senátoři takové námitky odmítli, podle nich jsou členové komory oprávněni se s důvěrnými dokumenty seznamovat.

Pro usnesení, ve kterém označil Senát počínání ministerstev za pohrdání komorou, hlasovalo dnes 57 ze 72 přítomných senátorů s výjimkou zástupců vládního hnutí ANO a pěti členů ČSSD

Senátoři v usnesení konstatují, že s postupem členů vlády nesouhlasí. Odmítají argumenty ministerstev, že dokumenty nelze poskytnout. „Senát považuje přístup vlády za pohrdání Senátem Parlamentu ČR,“ stojí v usnesení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…