Vláda přerušila jednání o návrhu zákona o veřejných zakázkách

01.10.2015 7:19

Vláda na dnešním zasedání přerušila jednání o návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek. Po schůzi kabinetu o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Zákon má podle ministerstva zadavatelům poskytnout větší pravomoci, současně jim nařizuje postupovat transparentně a přiměřeně. Vláda bude o návrhu znovu jednat v pondělí.

Vláda přerušila jednání o návrhu zákona o veřejných zakázkách
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Zákon, který chce ministerstvo přejmenovat na zákon o zadávacích řízeních, musí platit nejpozději od 18. dubna 2016. Do té doby musí ČR převést evropské směrnice do národní legislativy. Zároveň by měl být zrušen dosavadní zákon o veřejných zakázkách a koncesní zákon, související právní předpisy pak čekají úpravy.

Ministerstvo podle Šlechtové zákon projednávalo posledních deset měsíců, prošel všemi expertními skupinami a debatami s poslanci a senátory. MMR dosud vypořádalo 3500 připomínek, na jednání vlády jich zůstalo zhruba 30, včetně rozporů s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem vnitra. „Tyto klíčové rozpory budeme projednávat na schůzce, kterou svolám na pátek. V pondělí bude zákon projednán znovu,“ řekla Šlechtová.

Nová norma, která určuje podmínky zadávacího řízení, například zakazuje uzavřít smlouvu s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Zvyšuje také limit pro povolené vícepráce na 50 procent ze 30 procent, které platí nyní.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce také u některých typů tendrů zakázat vybírání vítěze pouze podle nejnižší ceny, respektive zavádí více povinných hodnoticích kritérií. Veřejným institucím chce umožnit zadávat zakázky na právní služby při soudních a správních sporech bez výběrového řízení. Zadavatel by také mohl vyloučit uchazeče, který se dříve neosvědčil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…