Vláda přidala GIBS 70 milionů z rozpočtové rezervy

27.02.2017 18:05

Rozpočet Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pro letošní rok stoupne z 307 milionů korun o 70 milionů. Vláda dnes schválila návrh, podle kterého se zlepší platy zaměstnanců, peníze mají jít také na zlepšení zabezpečení sídla na pražském Strahově, vybavení příslušníků nebo nákup aut. Peníze půjdou z vládní rozpočtové rezervy proti vůli ministra financí Andreje Babiše (ANO), píše ČTK.

Vláda přidala GIBS 70 milionů z rozpočtové rezervy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Dvojkoalice ČSSD a KDU-ČSL jede perfektně a hlasuje proti nám. Platy GIBS navýšila o 20,9 procenta, budou mít průměrný plat 55 500 korun,“ uvedl Babiš na Twitteru. Poznamenal, že koaliční partneři ANO naopak zabránili tomu, aby do oprav silnic nižších tříd šlo z rozpočtové rezervy namísto půl miliardy 1,5 miliardy korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) toto rozhodnutí hájil mimo jiné tím, že v rozpočtové rezervě jsou čtyři miliardy a vláda by s nimi na mimořádné akce měla vystačit po celý rok.

GIBS chce zvýšit počet tabulkových míst o čtyři na 254. Za důvody pro zvýšení počtu označila to, že se zvyšuje i počet celníků, policistů nebo vězeňských dozorců, jejichž trestnou činností se inspektoři zabývají. Téměř 54 milionů korun chce použít na platy nových a zvýšení platů současných zaměstnanců. V důvodové zprávě je uvedeno, že například v Národní centrále proti organizovanému zločinu je průměrný plat zhruba 52 300 korun, kdežto u inspekce o více než 5 000 nižší.

GIBS funguje od roku 2012. Je samostatným bezpečnostním sborem

Dále plánuje inspekce tři miliony korun vložit do zlepšení zabezpečení svého sídla, přes milion do nákupu nových počítačů, šest milionů do nákupu aut nebo za téměř čtyři miliony korun chce koupit kancelářský nábytek, zbraně a pohonné hmoty.

GIBS funguje od roku 2012. Je samostatným bezpečnostním sborem, samostatná je také ekonomicky – má vlastní kapitolu ve státním rozpočtu. Kromě vyšetřování trestných činů má inspekce na starosti i tzv. zkoušku spolehlivosti, což patří mezi její výjimečné kompetence. Zkoušky provádí speciální pracoviště inspekce, většinou prověřuje příslušníky podezřelé z toho, že jednají v rozporu se svými pravomocemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…