Vláda připravuje zákon o sociálních bytech. Kubera se bouří

04.04.2015 19:10

Platforma pro sociální bydlení v České republice varuje, že se bez střechy nad hlavou životem protlouká až 200 tisíc lidí. Vláda to chce změnit a chystá zákon, podle něhož by pět procent bytů ve městech mělo být určeno jako sociálních. Starostové se ale proti tomu většinou bouří. Podle primátora Teplic Jaroslava Kubery (ODS) se stát vrací k socialismu a bere svobodu obcím a soukromým pronajímatelům. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Vláda připravuje zákon o sociálních bytech. Kubera se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Od 1. ledna 2017 by mohl platit zákon, podle něhož by obce měly vyčlenit až 5 % bytů na svém území jako byty sociální – určené pro sociálně slabé, handicapované a tak podobně. V praxi to znamená, že by se ve většině měst musely postavit byty nové, protože v 90. letech byly jejich fondy zpravidla rozprodány.

Socialismus a soukromí majitelé

Zatímco např. v Pardubicích tuto vládní iniciativu vítají, severočeský primátor v Teplicích se bouří. „Jestli tu teď vítězí socialistický myšlenkový proud, tak to je legitimní, ale pak to musí stát dělat sám a neházet to na pravicové obce, které tady ještě zbyly,“ myslí si Kubera, který si nedovede zákon v praxi představit.

Tato podmínka by mohla být splněna i skrze spolupráci s církví a se soukromníky, kteří by své byty pronajímali jako sociální. Na rizika tohoto záměru upozorňuje Pavel Hassman z realitní kanceláře Remax. V sociálních bytech budou nájemníci poměrně výrazně chráněni zákonem a majitelé bytů se jich nebudou moci snadno zbavit, pokud nebudou platit nájem nebo byt dokonce poškodí – proto budou soukromí majitelé velmi opatrní.

Jiří Vaněk z tiskového odboru ministerstva práce ale také ujišťuje, že pětiprocentní kvóta bytů ještě nemusí být definitivní a bude možné o ní ještě diskutovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…