Vláda pro kraje schválila na sociální služby miliardu korun

17.06.2019 18:50

Kraje obdrží na platy v sociálních službách miliardu korun, půl na půl je pošlou ministerstva práce a sociálních věcí a financí. Dnes to schválila vláda, která tak stvrdila dohodu ministryní práce Jany Maláčové (ČSSD) a financí Aleny Schillerové (za ANO) a předsedkyně Asociace krajů Jany Mračkové Vildumetzové (ANO). ČTK o tom informovala mluvčí Ministerstva práce Kristýna Křupková.

Vláda pro kraje schválila na sociální služby miliardu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Půl miliardy půjde z vládní rozpočtové rezervy a půl miliardy z nespotřebovaných nároků Ministerstva práce a sociálních věcí, uvedla už dříve Schillerová.

Kraje požadovaly na sociální služby dvě miliardy korun. Kromě miliardy na platy regiony dostanou dále peníze z evropských fondů, k dispozici je 1,5 miliardy korun na tři roky. S dohodou nesouhlasili krajští radní pro sociální věci a náměstci hejtmanů. Žádali Maláčovou a vládu, aby do konce června zajistily celou sumu.

Podle opozice vláda tím, že polovinu z požadovaných dvou miliard chce hradit pomocí unijních dotací, nenaplnila usnesení Poslanecké sněmovny. Strany v čele s ODS chtějí v úterý ve Sněmovně znovu financování sociálních služeb v krajích řešit. V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi (ČT) to řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Projednávání chtějí podpořit Starostové a nezávislí, řekla v ČT jejich místopředsedkyně a poslankyně Věra Kovářová. K návrhu se připojí i Piráti, dodal jejich poslanec Ondřej Polanský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…