Vláda probere osvojení u homosexuálních párů či novelu o pohřbech

24.10.2016 6:12

Vláda na svém dnešním zasedání projedná návrh, který umožňuje osvojení partnerova biologického dítěte v homosexuálních párech. Ministři mají na programu i novelu zákona o pohřebnictví, návrh opozice na odložení startu elektronické evidence tržeb, předlohu o uplatnění horníků propuštěných ze společnosti OKD ve státním podniku Diamo nebo rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok. Znovu se budou zabývat i novelou zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu a související změnou ústavy, kterou v květnu odmítl Senát.

Vláda probere osvojení u homosexuálních párů či novelu o pohřbech
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Úpravu o osvojení biologického dítěte partnera předkládá vládě ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) společně s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Obdobný návrh obsahuje poslanecká novela zákona o registrovaném partnerství, jejíž projednávání po bouřlivé debatě v červenci přerušila Sněmovna.

Novela zákona o pohřebnictví, se kterou přišlo ministerstvo pro místní rozvoj, požaduje po podnikatelích nově složení praktické zkoušky a povinnou praxi v oboru. Předpis by měl i zakázat používání nejlevnějších papírových rakví. Změna by se měla týkat také pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. K případnému pohřbení by se měli vyjádřit rodiče.

V úvodu jednání vystoupí s informacemi o aktuální evropské problematice eurokomisařka Věra Jourová. Ministři pak budou řešit i poslanecké návrhy o výplatě dodatečné náhrady za pohledávky vedené u Union banky a na změnu občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích. Schvalovat budou přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes české území v příštím roce. Ministr vnitra předkládá zprávu o situaci v migraci ke 30. září.


 

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …