Vláda probere rozpočet i evropské dotace. Výdaje státu přesáhnou 1,6 bilionu

16.09.2019 6:06

Zástupci odborů, zaměstnavatelů a vlády budou na dnešním jednání tripartity debatovat o návrhu státního rozpočtu nebo o čerpání peněz z evropských fondů, napsala ČTK.

Vláda probere rozpočet i evropské dotace. Výdaje státu přesáhnou 1,6 bilionu
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pravděpodobně se bude hovořit i o růstu platů státních zaměstnanců. Vládní koalice se v pátek dohodla, že všichni zaměstnanci ve veřejné sféře dostanou v příštím roce přidáno 1500 Kč do tarifů a že se zruší nejnižší platová tabulka pro nejhůře placené profese. Tuto dohodu chce koalice podle dřívějších informací na dnešní tripartitě představit.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Celkové výdaje mají představovat víc než 1,6 bilionu korun. Nárůst výdajů na platy zaměstnanců bude znamenat pro rozpočet zhruba dvě miliardy korun navíc. Rozpočtem se bude vláda zabývat odpoledne po jednání tripartity, a to za účasti prezidenta Miloše Zemana.

Dalším bodem jednání bude stav čerpání peněz z evropských fondů a příprava na nové programové období. Pro současné programové období na léta 2014 až 2020 už úřady vyhlásily za všechny programy 958 výzev s celkovým objemem 745 miliard korun.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl ČTK, že o minimální mzdě se dnes jednat nebude. Předpokládá však, že se toto téma na pořad jednání dostane v dohledné době, aby mohla vláda včas rozhodnout o jejím vývoji pro příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…