Vláda projedná, koho zavřít do pracovní karantény

12.01.2022 6:51

Seznam profesí, na něž se bude vztahovat tzv. pracovní karanténa, by na dnešním zasedání měla schválit vláda Petra Fialy. Ministři by se měli zabývat i dalšími opatřeními proti šíření covidu-19, například podobou testování ve školách po 17. lednu.

Vláda projedná, koho zavřít do pracovní karantény
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech novou vládu v čele s Petrem Fialou

Není jisté, kdy kabinet zasedne. Sněmovnu bude dnes žádat o vyslovení důvěry a svou schůzi naplánoval tak, že začne půl hodiny po jednání poslanců. Pokud by se jednání dolní komory příliš protáhlo, mohla by se vláda sejít v náhradním termínu až ve čtvrtek, nebo v pátek.

Pracovní karanténa by se podle ministrů mohla týkat zdravotnictví, dopravy, energetiky, vodního hospodářství či pohřebnictví. Jejím smyslem má být udržet fungování státu i v případě, kdy by se mezi zaměstnanci kritické infrastruktury ve větší míře rozšířila varianta omikron. Lidé z vybraných profesí, kterým by při testování v práci vyšel pozitivně antigenní test, by mohli pracovat dál v izolovaném prostředí. Pokud by se nákaza potvrdila PCR testem, do práce by už nedocházeli.

Testovat ve školách by se od 17. ledna mělo jednou týdně antigenním testem. V případě pozitivity bude následovat PCR test. Dosud se děti ve školách testovaly dvakrát týdně. Testování se kvůli zkouškovému období nebude týkat vysokých škol.

Kabinet projedná i návrh, aby se náhradníkem členky Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva stal soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek. Náhradnicí české členky komise Veroniky Bílkové byla dosud Kateřina Šimáčková, která se ale stala soudkyní Evropského soudu pro lidská práva. Nynější funkční období členky i náhradnice komise za ČR končí v říjnu.

Vláda také formálně odvolá Miroslava Jindřicha z Legislativní rady vlády. Jindřich se koncem roku dopisem členství v radě vzdal kvůli vysokému věku a tomu, že skončil ve funkci notáře. Jméno jeho náhradníka kabinet projednávat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…