Vláda projedná kompenzace pro mostecké horníky na konci července

12.07.2016 11:13

Vláda znovu projedná příspěvek pro propuštěné zaměstnance v hornictví na Mostecku na konci července. Po jednání s horníky to dnes v Jirkově na Chomutovsku řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda v květnu schválila příspěvek pro zaměstnance OKD, mostečtí horníci z původního návrhu vypadli. Za nespravedlivé označili rozhodnutí vlády jak krajští politici, tak horníci.

Vláda projedná kompenzace pro mostecké horníky na konci července
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

„Na jednání tripartity 25. července by se měl projednávat nový návrh na to, aby se příspěvek propuštěným zaměstnancům dolů rozšířil i na horníky v Ústeckém kraji a měl by se dotknout těch, kteří přijdou o práci v důsledku útlumu těžby na dole ČSA. Předpokládám, že 27. července by se celá věc měla dostat na jednání vlády,“ řekl Sobotka. Kteří horníci budou mít na kompenzace nárok, definuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Z původního návrhu vypadli podle Sobotky mostečtí horníci na základě požadavku hnutí ANO. Premiér věří, že vláda kompenzace nakonec schválí. „Doufám, že už si kolegové vyjasnili svůj názor. My každopádně s tím návrhem přijdeme na jednání znovu, protože to vnímáme jako logický krok. Pokud vláda na jednu stranu rozhodla o tom, že se nebude pokračovat v těžbě, tak na druhou stranu by regionu měla pomoci a tohle je forma příspěvku. Pevně věřím, že jak ANO, tak ministři za KDU-ČSL ten návrh na jednání vlády tentokrát podpoří,“ dodal Sobotka.

Šéf odborů Severní energetické Jaromír Franta ČTK řekl, že horníci v současné době vydělávají kolem 30 000 korun měsíčně a propuštění bez kompenzací by se jich výrazně dotklo. „Místa i podle informací z úřadu práce pro zámečníky nebo elektrikáře začínají na 13 000 až 15 000 korun hrubého, což není výdělek, který by ty rodiny uživil stejným způsobem jako doposud. Museli by přijmout různá opatření a ta chuť takovou práci brát není až taková. Na druhou stranu si myslím, že s kompenzačním příspěvkem by tato místa byla obsazovaná,“ uvedl Franta. Horníci věří, že kompenzace na druhý pokus ve vládě projdou. „Já jsem přesvědčen, že to nařízení vlády projde. Teď jde jen o to, aby bylo ve znění, které nám bude vyhovovat,“ řekl.

Vláda loni rozhodla o prolomení limitů v lomu Bílina, naopak v lomu ČSA limity zachovala. Podle Severní energetické to znamená postupný útlum těžby, který se dotkne víc než tisíce lidí. Kompenzace by se podle dřívějšího vyjádření mluvčí Severní energetické Gabriely Sáričkové Benešové mohla týkat asi 1900 lidí.

Vláda v květnu schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance OKD. Dostanou 7000, respektive 8000 korun měsíčně. Finanční podpora se bude týkat všech propouštěných zaměstnanců OKD, tedy nejen horníků, ale i pracovníků v dalších profesích. Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku pracovníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…