Vláda projedná maturity, kulturní památky i rozvoj armády

30.10.2019 7:19

Návrhem na zrušení plánovaného zavedení povinné maturity z matematiky či přidáním sedmi objektů na seznam národních kulturních památek se bude na dnešním zasedání zabývat vláda. Ministři by měli projednat i koncepci výstavby české armády do roku 2030, která počítá s nákupy nových pandurů a tanků, samohybných minometů, děl, lehkých útočných vozidel pro výsadkáře, vrtulníků či bezpilotních prostředků.

Vláda projedná maturity, kulturní památky i rozvoj armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Platná norma počítá se zavedením povinné maturity ze tří předmětů, tedy češtiny, cizího jazyka i matematiky, na gymnáziích a lyceích od jara 2021. Novela navrhuje zatím neúčinnou úpravu zrušit. Zrušení povinné maturity z matematiky dlouhodobě požaduje Česká středoškolská unie, podobný názor má také Unie školských asociací CZESHA. Předloha počítá také s přesunutím ústních a písemných částí maturit z jazyků ze státní úrovně zpět do škol.

Vláda bude mít na programu i několik změn trestních předpisů. Podle novely trestního řádu by informace získané zpravodajskými službami mohly být v budoucnu používány v trestním řízení jako důkazy. Úprava trestního zákoníku by zase měla zavést nový trestný čin spočívající v zapojení do činnosti nestátní ozbrojené skupiny, která se zaměřuje na působení v ozbrojeném konfliktu na území cizího státu.

Na programu je i poslanecký návrh na odškodnění protiprávně sterilizovaných žen a další předloha členů dolní komory Parlamentu, která má kvůli dopadům na životní prostředí zabránit případnému splavnění čtyř desítek kilometrů dolního toku Berounky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…