Vláda projedná novelu o ochraně klientů cestovních kanceláří

08.07.2014 22:38

Cestovní agentury budou muset u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Zvýšit se má i ochrana klientů CK v případě jejich úpadku. Pojištění proti úpadku bude muset pokrýt zákonné nároky klientů cestovních kanceláří v plné výši s výjimkou situace, kdy cestovní kancelář neposkytne pojišťovně pravdivé informace o své činnosti.

Vláda projedná novelu o ochraně klientů cestovních kanceláří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Novinky obsahuje novela zákona o podnikání v cestovním ruchu, kterou ve středu projedná vláda. Zákon by měl vstoupit v platnost od začátku příštího roku. Změny, které ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) do návrhu zapracovalo tento týden, mají podle náměstka ministryně pro místní rozvoj Jiřího Houdka zamezit podpojištění cestovních kanceláří. Oproti návrhu, který resort předložil vládě na konci června, došlo ke zmírnění rizika pro pojišťovny. "Když prokáže pojišťovna, že získávala nedostatečné údaje od cestovní kanceláře, tak se může z toho (plnění) nějakým způsobem vyvinit," uvedl Houdek. CK budou muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o hospodaření a počtu zájezdů.

Provozovatel cestovní kanceláře také bude muset vést evidenci o počtu prodaných zájezdů i výši tržeb za tyto zájezdy

Novela zavádí minimální limity pojistného plnění, a to čtyři miliony korun pro cestovní kanceláře, které nabízejí zájezdy leteckou dopravou, a jeden milion korun pro CK prodávající např. autobusové zájezdy. Podle platné právní úpravy nesmí být limit pojistného plnění nižší než 30 procent plánovaných tržeb z prodeje zájezdů.

Provozovatel cestovní kanceláře také bude muset vést evidenci o počtu prodaných zájezdů i výši tržeb za tyto zájezdy. "Za nesplnění této povinnosti je možno uložit pokutu do výše 500.000 Kč. Účelem zavedení této povinnosti je zvýšení spolehlivosti údajů, které cestovní kancelář poskytuje pojišťovně," uvádí důvodová zpráva k novele.

Nedostatečné pojištění.

Nově budou CK muset předkládat MMR svoji pojistku proti úpadku, která bude na webu ministerstva zveřejněna. Ministerstvo má mít podle novely oprávnění pozastavit cestovní kanceláře oprávnění prodávat další zájezdy nebo rozšiřovat platné smlouvy na zájezdy v případě podezření na její nedostatečné pojištění.

Zlepšit by se měla také informovanost klientů cestovních kanceláří. U zájezdů prodávaných prostřednictvím cestovních agentur bude muset být jasně uvedeno, která cestovní kancelář zájezd pořádá. Podstatné informace o zájezdu budou muset být zřetelně uvedeny na stejné úrovni internetové stránky v případě prodeje zájezdu prostřednictvím internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…