Vláda projedná odměny v samosprávách nebo změny u asistentů pedagogů

12.07.2023 6:12

Zavedení automatické valorizace odměn členů obecních, městských a krajských zastupitelstev projedná na dnešním zasedání vláda. Kabinet má na programu i úpravy pravidel pro práci asistentů pedagogů v základních školách, návrh dalšího postupu ohledně vzdělávání ukrajinských dětí, žáků a studentů nebo materiál o zákazu prodeje kratomu, kanabinolu HHC a dalších látek z konopí.

Vláda projedná odměny v samosprávách nebo změny u asistentů pedagogů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Odměny místních a regionálních politiků v současnosti stanovuje nařízením kabinet. Automatickou valorizací odměn reaguje Ministerstvo vnitra mimo jiné na zrušení části zákona Ústavním soudem. Odměny by se měly odvíjet od růstu průměrné mzdy jako dosud, nově by ale úpravu vláda nestanovovala nařízením.

Změna pravidel pro práci asistentů pedagogů vyvolala kritiku odborníků na inkluzivní vzdělávání. V současnosti se asistent přiděluje ke konkrétním handicapovaným žákům. Nově by to mělo být podle předem nastavených parametrů, jako je počet žáků se zvláštními potřebami při vzdělávání, množství tříd ve škole a jejich naplněnost.

Na programu je i dluhové financování Státního fondu dopravní infrastruktury, který hradí dopravní stavby. K plnému pokrytí výdajů letos fond potřebuje asi 30,7 miliardy korun, které by měl získat úvěrem od Evropské investiční banky. Vláda bude jednat i o návrhu na posílení kapitálu Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) za účelem pojištění vývozních úvěrových rizik na Ukrajinu.

Projednávání zákazu kratomu před dvěma týdny kabinet odložil. Proti se staví protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, jenž připravuje legislativu, která by prodej dotčených tzv. psychomodulačních látek jen regulovala. Vláda má na programu i akční plán boje proti korupci na letošní a příští rok nebo zprávy o situaci ve vnitřní bezpečnosti a o situaci v migraci v minulém roce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…