Vláda projedná pravidla oddlužení a program ovoce do škol

22.07.2019 6:24

Pravidla výpočtu hodnoty obydlí pro účely oddlužení dnes určí vláda. Nařízení ministerstva spravedlnosti, které má kabinet na programu, nastavuje způsob určení hodnoty obydlí, jež podléhá ochraně dlužníků podle nového znění insolvenčního zákona. Ministři proberou také nařízení programu ovoce do škol, které má kvůli rostoucím nákladům na distribuci navýšit dotace pro školy s méně než 150 žáky. Naopak větším školám chce podporu ministerstvo školství od příštího roku o desetník na porci snížit.

Vláda projedná pravidla oddlužení a program ovoce do škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Kabinet by měl také rozhodovat o diskutovaném přesunu agentury pro sociální začleňování z úřadu vlády na ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), kde by měla být od ledna příštího roku. Ministři posoudí také přípravy na listopadovou připomínku 30. výročí sametové revoluce. Jednou ze stěžejních akcí bude v Národním muzeu v Praze otevření první stálé expozice věnované českým a slovenským dějinám 20. století.

Mezi poslaneckými iniciativami, které kabinet zřejmě nepodpoří, je návrh opozičních Pirátů, ODS a lidovců na změny ve jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a na stanovení jejich funkčního období. Předloha podle vládních legislativců postrádá například úpravu průhledného postupu výběru vhodných kandidátů na místa vedoucích žalobců. Pro neurčitost a příliš tvrdé sankce vláda možná odmítne i poslanecký návrh proti ponižujícímu zacházení s klienty sociálních služeb. Poskytovatelům by podle novely o sociálních službách hrozila pokuta až čtvrt milionu korun a až tříletý zákaz činnosti.

Za pouhé prohlášení bez praktických důsledků zřejmě označí vláda návrh opozičních lidovců na ústavní ochranu vody a půdy. Naopak návrh poslanců KSČM na omezení možnosti vyjmout zemědělskou půdu ze zemědělského půdního fondu se zřejmě setká s neutrálním stanoviskem. Vláda již dříve odmítla jiný návrh poslanců KSČM na ústavní ochranu vody a nerostného bohatství.

Neutrálně by se podle podkladů měl kabinet vyslovit k návrhu na sjednocení dat o technické infrastruktuře v digitální technické mapě a návrhu moravskoslezských zastupitelů k podmínkám kácení stromů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …