Vláda projedná výjimky pro nekvalifikované učitele

21.05.2014 6:25

Vláda dnes projedná výjimky pro některé skupiny nekvalifikovaných učitelů, kteří by museli školství k 1. lednu 2015 opustit. Novela zákona o pedagogických pracovnících počítá s tím, že by na školách mohli zůstat nekvalifikovaní učitelé starší 55 let s minimálně dvacetiletou praxí. Upravena je také výuka cizích jazyků rodilými mluvčími. Jako na kvalifikované bude rovněž pohlíženo na umělce, trenéry a odborníky v oboru, kteří učí maximálně na poloviční úvazek.

Vláda projedná výjimky pro nekvalifikované učitele
Foto: praha.eu
Popisek: Jiří Vávra zahájil nový školní rok

Podle údajů ministerstva školství k 27. únoru letošního roku působilo ve vzdělávacích ústavech 11.090 učitelů bez odborné kvalifikace, kteří ještě nezačali studovat. Celkově v resortu pracuje téměř 146.000 učitelů.

Vláda se vyjádří také ke dvěma poslaneckým návrhům. Jeden z nich navrhuje rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Druhý chce dát obcím pravomoc zakázat vjezd kamionů na silnice nižších tříd, pokud by mohly jet po jiné vhodné trase.

Není jisté, zda vláda projedná střednědobé výdajové rámce státního rozpočtu, ty už třikrát odložila. Na parametrech rozpočtu se musí nejdříve podle premiéra domluvit koalice. Její zástupci se nad rozpočtem sejdou po skončení jednání vlády.

Na programu je i služební zákon

Koaliční rada by měla diskutovat rovněž o daňových změnách, které navrhuje ministerstvo financí. Lidovci s některými z nich nesouhlasí, podle nich by zhoršily podmínky pro živnostníky. Koalice by měla dořešit také poslední sporné body v návrhu služebního zákona. Dosud není jasný například způsob odměňování úředníků. Jednat se ještě bude také o vymezení okruhu osob, které se budou moci účastnit výběrového řízení na vedoucího oddělení, nebo lidí, kteří budou od 1. ledna 2015 automaticky přijati do státní služby.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…