Vláda projednala rozšíření seznamu věcí, na něž exekutor nemůže

21.05.2014 17:05

Vláda dnes zaujala neutrální stanovisko k poslaneckému návrhu sociální demokracie na rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Přestože kabinet v obecné rovině se záměrem souhlasí, počítá s mnohem širší úpravou právních předpisů. Na tiskové konferenci to řekl šéf vládních legislativců Jiří Dienstbier (ČSSD).

Vláda projednala rozšíření seznamu věcí, na něž exekutor nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní jednání vlády

Předkladatelé tvrdí, že nynější úprava vymezuje okruh věcí moc úzce, navíc přináší spory o výklad. Exekutoři by mohli napříště podle autorů zabavovat jen věci, jejichž zpeněžení může skutečně posloužit k úhradě dluhu a jejichž zabavení nesníží důstojnost dlužníka.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela by jasně stanovila, že za vybavení se pokládá postel, stůl, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, peřiny a ložní prádlo.
Dienstbier má za rozumné, aby se některé základní věci z výkonu rozhodnutí vyloučily. Návrhu ale vytkl například chybějící opatření pro přechodná období. V předběžném stanovisku kabinet také upozornil na to, že postrádá i bližší popis dopadů.

Exekutor by podle poslaneckého návrhu taky nově nesměl zabavit studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky a jiné věci, které nejsou zjevně dražší než 1000 korun. Ke snubním prstenům a podobným předmětům by norma výslovně přidala písemnosti osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.

V zákoně by jako nezabavitelné zůstaly zdravotnické potřeby důležité pro dlužníka nebo člena jeho domácnosti, peněžitá hotovost do výše dvojnásobku životního minima a zvířata, která nemají hospodářský význam a slouží jako společník. Novelu podepsali také poslanci za opoziční hnutí Úsvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…