Vláda rozhodne o novém šéfovi GIBS. Možná také navrhne zkrácení doby platnosti zbrojního průkazu

07.12.2015 6:02

Pestrou škálu návrhů týkajících se bezpečnosti, hospodářské soutěže nebo také automobilové dopravy či kultury bude mít dnes na stole vláda. Bude se zabývat například návrhem na jmenování ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nebo novelou zákona o ochraně hospodářské soutěže. Na programu je i novela zákona o provozu vozidel na pozemních komunikacích nebo koncepce podpory umění na léta 2015 až 2020. Po jednání vlády se sejde koaliční rada, která bude jednat zejména o státním rozpočtu na příští rok.

Vláda rozhodne o novém šéfovi GIBS. Možná také navrhne zkrácení doby platnosti zbrojního průkazu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládní lavice na zasedání sněmovny

Asi nejsledovanějším bodem zasedání kabinetu bude obsazení postu šéfa GIBS. Toho jmenuje premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru. Očekává se, že kabinet navrhne do čela inspekce nynějšího náměstka Michala Murína, kterého minulý týden jednomyslně podpořil sněmovní výbor pro bezpečnost. Třiapadesátiletý Murín by tak měl vystřídat Ivana Bílka, který z čela GIBS odešel na konci listopadu.

Mezi další důležité body dnešního jednání patří návrh novely zákona o střelných zbraních a střelivu, který má mimo jiné zpřísnit pravidla pro nakládání s municí. Zkracuje také dobu platnosti zbrojního průkazu z deseti na pět let, umožňuje lékařům přístup do registru zbraní nebo dává větší pravomoci policii.

Kabinet se bude zabývat také novelou antidiskriminačního zákona, která má zajistit všem občanům EU, včetně občanů ČR možnost využít svobody pohybu po Evropské unii bez překážek, nebo návrhem novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, který má především zjednodušit registrační úkony u vozidel.

Dalšími body programu jsou zpráva o situaci v oblasti migrace ke dni 30. listopadu 2015, výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice za loňský rok nebo návrhy spojené se služebním zákonem.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…