Vláda rozhodne o podmínkách testování na covid během léta

21.05.2021 7:20

O pravidlech testování na koronavirus během léta, kdy skončí povinné testování ve firmách a Češi současně vyrazí na prázdniny, má dnes dnes rozhodnout vláda. Plánuje také prodloužit dobu, po kterou je pokládán z hlediska šíření nemoci za bezpečného ten, kdo covid již prodělal. Současnou lhůtu kabinet zřejmě prodlouží z tří měsíců na půl roku.

Vláda rozhodne o podmínkách testování na covid během léta
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Úřadem vlády České republiky

Ti, kteří nemoc prodělali v době vrcholu poslední vlny epidemie na přelomu zimy a jara a později, tak nebudou muset během léta podstupovat testování. Ministři by dnes mohli jednat také o zrušení povinnosti nosit roušky ve školách.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová oznámila, že bude navrhovat, aby z veřejného zdravotního pojištění byly o letních prázdninách hrazeny dva PCR nebo antigenní testy na covid-19 měsíčně. Dosud se lidé mohou nechat bezplatně testovat každé tři dny, ale pouze antigenní metodou.

Přesnější PCR test vyjde v současnosti samoplátce na zhruba 1500 korun, antigenní na 300 až 400 Kč. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) by se cena PCR testu měla snížit na 640 korun.

Na vládě by se mohlo jednat také o zrušení povinného zakrývání dýchacích cest ve školách. „Toto téma zase nadnesu,“ uvedl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO) v České televizi.

Dokončené očkování proti covidu-19 má po téměř pěti měsících od zahájení vakcinace třetina lidí nad 65 let, tedy asi 700.000 seniorů. Dalších asi 1,1 milionu seniorů na termín očkování, první či druhou dávku čeká. Celkem bylo očkování dokončeno u asi desetiny Čechů. Zatím se mohou hlásit lidé starší 40 let a vybrané profesní či pacientské skupiny, zájem jich projevilo asi čtyři miliony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…