Vláda schválila harmonogram vyplácení peněz Turecku

30.03.2016 12:10

Česko pošle na pomoc s uprchlíky Turecku do roku 2019 půl miliardy korun. Harmonogram splácení závazku, k němuž se Česko v rámci Evropské unie připojilo na podzim, dnes schválila vláda. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bude vyplacení celé částky záviset na tom, zda Turecko uhlídá migrační tok. Celkem Brusel slíbil Ankaře na pomoc s uprchlíky tři miliardy eur. Letos ČR vyplatí šest milionů eur (asi 162 milionů korun).

Vláda schválila harmonogram vyplácení peněz Turecku
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

"Uvolňování je vázáno na to, že Turecko bude plnit úkoly, které dostalo. Bude to permanentně kontrolováno. Další uvolňování bude záviset na tom, zda bude vidět, že se daří zastavit ten tok migrantů přes Balkán," uvedl Zaorálek. Peníze mají sloužit na projekty, které zajistí uprchlíkům lepší podmínky pro život.

Využití peněz bude podle dohody EU s Ankarou monitorovat zvláštní řídicí výbor, v němž má každý členský stát Evropské unie jeden hlas, dva hlasy pak patří Evropské komisi. Pokud by Turecko nesplňovalo podmínky stanovené dohodou, peníze nedostane.

Dohoda počítá s tím, že se přísun peněz do Turecka zastaví v případě, že výbor shledá, že Turecko své závazky neplní. Jednotlivým členským státům by se pak peníze, kterými přispějí do evropského rozpočtu, vracely.

Peníze by zpočátku měly jít na projekty zaměřené na humanitární pomoc. Evropa Turecku přispěje také na vzdělání, lékařskou péči a sociální začleňování. Podle dohody je příspěvek EU vždy vázán na konkrétní projekt. První příspěvek by Česko podle navrženého harmonogramu poslalo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016.

Na společném akčním plánu na řešení migrace se EU s Tureckem dohodla loni v říjnu. Již tehdy slíbila unie Turecku tři miliardy eur. Konečná dohoda byla přijata až na březnovém summitu EU. Ta už počítá s tím, že příspěvek na pomoc uprchlíkům by ze strany EU mohl být navýšen. Další tři miliardy eur by Ankara mohla dostat po vyčerpání původní částky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…