Vláda schválila rozpočet, schodek by podle opozice měl být nižší

23.09.2015 16:21

Vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 70 miliard korun. Rozpočet počítá mimo jiné s růstem platů hasičů, učitelů, policistů, zdravotníků a úředníků, vyšší jsou i výdaje souvisejícími s aktuální migrační vlnou. Opozice rozpočet kritizuje, podle některých ekonomů by schodek měl být v souvislosti s dobrým vývojem ekonomiky do 50 miliard korun. Nyní návrh projedná Sněmovna a musí ho podepsat prezident.

Vláda schválila rozpočet, schodek by podle opozice měl být nižší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Rozpočet podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) počítá s penězi na financování strategických investic a podporu a dobudování průmyslových zón v oblastech s vysokou nezaměstnaností. "Prioritou je dostavba páteřní dopravní infrastruktury a zvýšení výdajů na výzkum a vývoj. Dále je rozpočet zaměřen na zvýšení bezpečnosti země, podporu vzdělávání a tvorbu pracovních míst," dodal.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyjádřil spokojenost, že se mu podařilo udržet schodek rozpočtu na 70 miliardách. Jeho úřad totiž od původního květnového návrhu navýšil ministerstvům výdaje o 40,2 miliardy korun. Pomohly tomu aktuální i očekávané úspory při obsluze státního dluhu.

Vzhledem k ekonomickému růstu je podle místopředsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska schodek "nestydatě vysoký, rozhazovačný, v podstatě socialistický, přerozdělovací a nemá žádnou vizi". Podle ODS vláda ignoruje slušný hospodářský růst a základní ekonomické principy.

"Hlavní slabinou schváleného rozpočtu je deficit. Aby se dal rozpočet na příští rok označit za přijatelný, měl by být schodek maximálně 50 miliard. Ideálně samozřejmě méně," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozpočet skončil s přebytkem naposledy před 20 lety, dodal. I podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy mělo být ministerstvo ve stanovení schodku ambicióznější. Naopak analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek považuje návrh rozpočtu se schodkem 70 miliard za rozumný kompromis.

Celkové výdaje rozpočtu budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…