Vláda schválila vyslání českých vojáků do mise EU v Mali

06.02.2013 15:10

Vláda schválila vyslání českých vojáků do mise Evropské unie v Mali, kde tamní armáda za pomoci francouzských jednotek bojuje s islamisty ovládajícími sever země. Češi by se měli podílet na výcviku maliské armády, do bojů s islamisty nezasáhnou. ČTK o tom informovala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). S vysláním vojáků musí dát ještě souhlas Parlament. Největší opoziční strana ČSSD již dala najevo, že při splnění určitých podmínek krok vlády podpoří.

Vláda schválila vyslání českých vojáků do mise EU v Mali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

O výcvikové misi v Mali EU rozhodla již dříve, nyní se operace připravuje. Francouzský generál François Lecointre, který misi povede, by chtěl první muže do Mali vyslat někdy v půlce února. Plné nasazení mise by pak mělo být zřejmě v dubnu. Vojáci by se měli podílet na spolupráci s velením maliské armády a na urychlené reorganizaci tamních jednotek.

ČR africké zemi poslala také několik milionů korun na humanitární pomoc

Podle dřívějších informací česká vláda uvažuje také o vyzbrojení praporu maliské armády. Poskytnout by mohla především zbrojní techniku, například ruční palné zbraně a munici. ČR africké zemi poslala také několik milionů korun na humanitární pomoc.

Islámští extremisté obsadili sever Mali loni na jaře a zahájili postup směrem k hlavnímu městu. Tamní armáda je nedokázala zastavit, proto v zemi intervenovala Francie, která vyslala zhruba 4000 vojáků. Těm se podařilo velmi rychle dobýt velké části území obsazeného islamisty. Stovky až tisíce z nich přitom prý přišly o život. Na cestě do Mali jsou také stovky vojáků z dalších afrických zemí, které tam mají zasáhnout v rámci rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …