Vláda se hádá a my tratíme, nadávají starostové. Čekali více peněz

26.04.2012 8:42

Proti vládě se staví už i starostové. Zástupcům obcí se nelíbí, že jim politické hry současné vlády komplikují jejich fungování. Zejména jim vadí, že kvůli politickému handrkování nebyla doposud schválena novela Zákona o rozpočtovém určení daní, které mělo obcím přinést navíc až 15 miliard. A také nová povinnost každé obce zřídit si účet u České národní banky. Se starosty mluvili reportéři serveru Aktuálně.cz.

Vláda se hádá a my tratíme, nadávají starostové. Čekali více peněz
Foto: Archiv
Popisek: Obec Prameny

Změny v zákoně o rozpočtovém určení daní mají obcím přinést až 15 miliard. Zejména však podle starostů mají napravit nespravedlnosti systému rozdělení daňového výnosu mezi stát, kraje a obce. Ten současný starostové označují za „feudální“.

Předseda Sdružení místních samospráv Josef Bartoněk varuje, že nepřijetí nové úpravy může obce vést do neřešitelné finanční situace. „Zhasínání pouličních světel, stop stav v investicích a nedostatek prostředků na základní údržbu obcí, to vše může zanedlouho v plné míře potkat český a moravský venkov,“ varuje. I poslední šetření agentury Czech Credit Bureau zjišťuje, že finanční kondice obcí se rapidně zhoršuje.

Navíc je podle starostů celý systém nespravedlivý. „Daňový příjem na jednoho občana Prahy dnes činí kolem třiceti tisíc, zatímco malá obec dostane na obyvatele necelých sedm tisíc, tedy 4,5krát míň. Evropsky obvyklý je přitom trojnásobek,“ píše Aktuálně.cz.

Naše peníze, ne státní

Dále starostům vadí novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou vláda již schválila. Podle této novely si každá obec bude muset zřídit účet u České národní banky. „Jednotné inkasní místo, které vznikne v roce 2014, vybere prostředky pro stát, kraje i obce,“ vysvětluje ministr financí Miroslav Kalousek. „Těm Jednotné inkasní místo poukáže peníze na účet u ČNB, v následující vteřině si je starosta nebo hejtman může převést, kam chce,“ nechápe rozhořčení starostů.

Ti to však vnímají trochu jinak. Předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek již dříve označil návrh za „zásadní zásah do financování obcí.“ Nyní svaz argumentuje, že výnos ze sdílených daní je vlastním příjmem obcí a tímto návrhem by nakládání s ním bylo podřízeno státní pokladně. Proto se obcí jedná o útok na jejich ústavní právo na samosprávu.

„V případě schválení (zákona) využijí obce všech možností podání stížnosti k Ústavnímu soudu," varuje Svaz měst a obcí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…