Vláda si možná řekne o důvěru, ODS nebude žádat od Peake klub

23.04.2012 16:30

láda zvažuje, že vyvolá ve sněmovně hlasování o důvěře, které by ukázalo podporu kabinetu a umožnilo případně jeho pokračování. Hlasování by se mohlo odehrát v pátek. Možnost hlasování o důvěře naznačil před dnešním jednáním špiček ODS místopředseda strany Pavel Drobil. Další zdroje z vládní koalice pak ČTK sdělily, že tato varianta je v plánu.

Vláda si možná řekne o důvěru, ODS nebude žádat od Peake klub
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Z vyjádření Drobila a první místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové také vyplynulo, že by občanští demokraté nemuseli trvat na tom, že pro vládní spolupráci se skupinou poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake je nutné, aby dala dohromady poslanecký klub. "Jestli ten samotný klub bude ustaven dneska, nebo bude ustaven po hlasování o důvěře vládě, to je druhá stránka věci," řekl Drobil. Důležité podle něj je, aby se našla skupina poslanců, kteří budou "dýchat za vládní program". "Už od středy jsme hovořili o tom, že číslo jako takové není podstatné. Podstatné je, jaká kvalita, jací poslanci se za tou většinou nacházejí," řekl Drobil.

Zdá se, že 101 ODS stačí

První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová uvedla, že si dovede představit spolupráci s poslanci kolem Peake i bez vytvoření sněmovní frakce, k čemuž je třeba deset zákonodárců. Ty zatím Peake nemá. "Samozřejmě, že by to bylo lepší, protože klub má vnitřní pravidla lépe se s ním domlouvá, je to uchopitelnější pro tu spolupráci lepší, ale nevidím to jako tu kruciální podmínku. Jestliže tam bude dost hlasů pro to, aby mohla vláda fungovat, tak i bez toho klubu se to zvládnout dá," řekla novinářům Němcová.

Premiér Petr Nečas před schůzkou špiček ODS uvedl, že je pro něj klíčová "institucionální dohodu", tak aby se nemusela podepisovat dohoda s každým poslancem individuálně. Jak si takovou dohodu představuje neupřesnil s tím, že další postup bude řešit grémium a výkonná rada ODS.

Peake tvrdí, že kromě osmi poslanců, kteří plánují vznik nového provládního poslaneckého klubu, jsou nejméně další dva připraveni nynější kabinet podpořit. Tím je podle Peake zajištěna pro kabinet "bezpečná podpora". Grémium ODS ale minulý týden požadovalo, aby se vláda opírala o spolupráci tří poslaneckých klubů. K založení klubu je třeba deset poslanců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…