Vláda si svůj rozpočet prosadila

18.02.2022 21:45

Vládní koalice hlásí úspěch. Poslanecká sněmovna posílá návrh státního rozpočtu na rok 2022 do druhého čtení.

Vláda si svůj rozpočet prosadila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl ve sněmovně projev k navrhovanému státnímu rozpočtu

Navržený rozpočet má schodek 280 miliard, což je takřka o 100 miliard méně, než byl návrh minulé vlády. Jak ve své tiskové zprávě informuje hnutí STAN: „Úspory, které jednotlivá ministerstva dokázala najít, jsou ve výši 77 miliard. Vládním koalicím se tak podařilo splnit předvolební slib o zodpovědném hospodaření.“ Pro vládu jde o jeden z nejvýznamnějších dosavadních úspěchů.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

„Dnes jsme schválili v prvním čtení návrh státního rozpočtu. Navržený rozpočet má schodek 280 miliard, což je o 100 miliard méně, než byl návrh z dílny minulé vlády. Splnili jsme slib a závazek, že najdeme úspory ve výši desítek miliard korun. Úspory ve výši 77 miliard se skládají z 62 miliard, které tvoří běžné výdaje, a 15 miliard investic, které nemohou být realizovatelné v roce 2022. V běžných výdajích ušetříme 13 miliard na provozních výdajích, jako jsou provozní náklady, energie či nakupované služby. Na objemu mezd státních zaměstnanců ušetříme 9 miliard. I přesto se zvedne celkový objem mezd oproti 2021. Zachováme také platbu za státní pojištěnce na úrovni roku 2021, což ušetří 14 miliard. Také omezíme národní neinvestiční dotace, nejvyšší úspora je ve výši 8 miliard dotací pro obnovitelné zdroje, zejména pro energii vyráběnou ze solárních elektráren. Schválili jsme základní parametry rozpočtu, to znamená celkové příjmy ve výši 1613 miliard a výdaje 1893 miliard. Když vše půjde dobře, okolo 15. března skončí rozpočtové provizorium. Chci všechny ujistit, že za dobu fungování v rozpočtovém provizoriu byly všechny potřeby státu financovány,“ uvedl ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Mimo vládu se ale plánovaný rozpočet vřelého přijetí nedočkal. K navrhovanému rozpočtu měl dnes ve Sněmovně své výhrady i prezident Miloš Zeman. Nejprve všem připomněl, že se otázkám státního rozpočtu věnuje už 32 let a hned poté zdůraznil, že se hlásí k té ekonomické škole, která říká, že se ekonomika má zadlužovat v těžkých časech a v dobrých časech tyto dluhy splácet. Na tento druhý bod, splácení dluhů, podle prezidenta mnozí zapomínají.  Jelikož se počítá s tím, že ekonomika poroste o 3 procenta, nastává podle prezidenta Zemana čas dluhy splácet.  „Nyní nastal čas dluhy splácet. A tento čas dopadl na přítomnou vládu. Uvidíme, jak se s tím tato vláda vyrovná. Chtěl bych poslancům pomoci s hledáním nástrojů, jak tyto dluhy splácet. A pokud moje, jako vždy, geniální návrhy odmítnete, řeknu si s Jackem Nicholsonem, alespoň jsem to zkusil,“ pravil Zeman.

Vláda podle něj musí hledat dost zdrojů pro státní rozpočet. „Říkal jsem ještě jako premiér, že škrtat dokáže cvičený foxteriér. Ale najít zdroje příjmů, to už vyžaduje určitou inteligenci,“ vymezil se Zeman proti hledání úspor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…