Vláda v pondělí definitivně potvrdí nominaci Jourové do nové Evropské komise

24.08.2019 9:40

Vláda v pondělí definitivně potvrdí nominaci Věry Jourové do nové Evropské komise. Kabinet to učiní na svém prvním zasedání po vládních prázdninách a zároveň v poslední možný termín, premiér Andrej Babiš (ANO) dříve uvedl, že nejpozději 26. srpna musí Česko svou nominaci poslat do Bruselu. Na konci září čeká kandidáty na eurokomisaře slyšení v Evropském parlamentu, který je musí ve funkci schválit.

Vláda v pondělí definitivně potvrdí nominaci Jourové do nové Evropské komise
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

Nominaci Jourové, která v uplynulých pěti letech byla eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen, vzal tento týden na vědomí sněmovní evropský výbor. Projednání nominace ve výboru bylo nutnou podmínkou k tomu, aby ji vláda mohla schválit.

Jourová před poslanci uvedla, že by v příští komisi pod vedením Ursuly von der Leyenové ráda měla na starosti digitální agendu, vnitřní trh nebo obchod. O tom, že by se Česko mělo ucházet o ekonomicky silnější portfolio než dosud mluvil opakovaně i Babiš. V minulosti premiér také odmítl, že by české šance na získání silného portfolia mohlo negativně ovlivnit to, že vláda pošle svou nominaci do komise až v poslední možný termín.

Nová komise, kterou poprvé povede žena, se ujme svých povinností od 1. listopadu. Předtím každý z kandidátů absolvuje slyšení ve výborech Evropského parlamentu, které o nich hlasují, parlament poté schvaluje komisi jako celek. V roce 2004 ve výboru pro občanské svobody neuspěl Ital Rocco Buttiglione a tehdejší šéf komise José Barroso ho poté vyměnil, aby zabránil odmítnutí celého svého týmu. Před pěti lety neuspěla ve výborech pro životní prostředí a pro průmysl a energetiku Slovinka Alenka Bratušeková, která následně na členství v komisi rezignovala.

Jourová vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V minulosti působila jako náměstkyně ministra pro místní rozvoj a posléze i jako ministryně pro místní rozvoj. Byla členkou ČSSD, od roku 2012 se angažuje v hnutí ANO, byla i jeho první místopředsedkyní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…