Vláda ve středu projedná novelu o jmenování profesorů

07.01.2014 20:20

Vláda ve středu projedná takzvanou prezidentskou novelu, která má změnit způsob jmenování profesorů. Ministr školství v demisi Dalibor Štys byl materiál ještě dnes prodiskutovat s prezidentem Milošem Zemanem. ČTK to potvrdil ministrův mluvčí Marek Zeman.

Vláda ve středu projedná novelu o jmenování profesorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman odjíždí služební limuzínou

Díky novele by už v budoucnu neměl jmenovat profesory prezident, ale ministr školství. Na změně se prezident dohodl s exministrem školství Petrem Fialou po loňských sporech kvůli jmenování literáta Martina C. Putny. Toho Zeman původně nechtěl jmenovat kvůli Putnovu údajně nevhodnému vystupování na veřejnosti. Ministr školství by povyšoval do nejvyšší akademické hodnosti pedagogy veřejných a soukromých vysokých škol. Ministr vnitra by jmenoval profesory policejních vysokých škol a ministr obrany vojenských škol. Materiál šel na vládu už v prosinci, kabinet jej ale Štysovi vrátil k dopracování.

Konečnou podobu byl dnes Štys ještě projednat na Hradě. „Výsledek bude znám po zítřejším jednání vlády, kam ministr novelu bere," sdělil ČTK mluvčí Ministerstva školství Marek Zeman. Novela se ale nelíbí vysokým školám. Rektoři i Rada vysokých škol kritizovali, že jmenování ministrem má menší váhu než převzetí dekretu z rukou prezidenta. Vadí jim také, že o udělení nejvyššího akademického titulu by měl rozhodovat stranický ministr místo nadstranické hlavy státu. Kvůli tomu, že novela dosud nebyla schválena, ministerstvo odložilo také tradiční podzimní jmenování profesorů. Zhruba sedmdesátka akademiků tak na své jmenování stále čeká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…