Vláda znovu navrhuje povýšení Koudelky. Prezident jej odmítl už třikrát

08.10.2019 22:20

Již počtvrté navrhuje vláda jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do hodnosti generála. Všechny předchozí pokusy o jmenování Koudelky generálem ztroskotaly na nesouhlasu prezidenta Miloše Zemana, s nímž chce nyní znovu o věci jednat premiér Andrej Babiš (ANO). Zeman při jmenovacím ceremoniálu opomenul Koudelku již loni v květnu a poté i v říjnu. Nejmenoval jej pak ani letos 8. května. Podle něj není Koudelka člověkem na svém místě.

Vláda znovu navrhuje povýšení Koudelky. Prezident jej odmítl už třikrát
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí
Jak Zeman přistoupí k letošnímu návrhu, se Hrad na dotaz ČTK odmítl vyjádřit. Zeman v minulosti o šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil za „plácání“.

Se Zemanem ovšem Babiš nesouhlasí. „My na to máme jiný názor. Pan Koudelka si hodnost generála zaslouží,“ uvedl premiér s tím, že BIS funguje dobře, a to i ve vztahu k zahraničním službám. „Budu o tom mluvit s panem prezidentem a doufám, že konečně ho už o tom přesvědčím,“ dodal dále.

Brigádními generály by se nově mohli stát ředitel Agentury personalistiky Vratislav Beran, velitel Kybernetických sil a informačních operací Miroslav Feix a ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek. „Jde o příkladné profesionály, kteří se významně podílejí na plnění úkolů armády. Výrazně přispěli k realizaci reformy ozbrojených sil a předáváním svých zkušeností se zasazují o zkvalitňování jejich úrovně,“ uvedl v tiskové zprávě ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Brigádním generálem by se měl stát i Dragoun, který vede GIBS od loňského 1. září. Rybu jmenoval brigádním generálem Zeman v roce 2013, o tři roky později se stal generálmajorem, tentokrát by měl u příležitosti 28. října povýšit na generálporučíka. Brigádními generály by se měli stát také šéfové krajských ředitelství policie v Jihočeském a Jihomoravském kraji Luděk Procházka a Leoš Tržil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…