Vladimir Putin vydal drsné prohlášení. Donald Trump zase hodně couvnul. A expert BBC varuje: Tohle na Rusy nebude fungovat

12.04.2017 9:01

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se dnes v Moskvě setká se svým protějškem Sergejem Lavrovem. Pokusí se Rusko přesvědčit o tom, že Asad je zodpovědný za chemické útoky, které sám prezident Putin nazývá „provokací“, kterou už mezinárodní společenství dobře zná z roku 2003, kdy americká vojska vtrhla do Iráku.

Vladimir Putin vydal drsné prohlášení. Donald Trump zase hodně couvnul. A expert BBC varuje: Tohle na Rusy nebude fungovat
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se bude dnes v Moskvě snažit přesvědčit Rusko, aby přestalo podporovat prezidenta Sýrie Bašára Al-Asada, kterého Spojené státy viní z chemického útoku proti civilnímu obyvatelstvu z minulého týdne. 
 
Návštěva Tillersona v Moskvě se bude s největší pravděpodobností odehrávat ve velmi napjaté atmosféře. Rusko totiž odsoudilo letecký útok amerického letectva proti syrské vojenské základně, kterým Spojené státy odpověděly na chemický útok.
 
Zároveň státy G7 odmítnuly návrhy na nové protiruské sankce. 
 

Anketa

Hitler nikdy nepoužil chemické zbraně způsobem, jako Bašár Asad. To řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer, vzápětí se omluvil. Co vy na to?

hlasovalo: 5504 lidí

 
Rex Tillerson, který nedávno varoval, že Rusko se kvůli své podpoře Asada může stát v regionu Blízkého východu „irelevantním“ hráčem, se dnes v Moskvě setká se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.
Podle korespondenta BBC v Moskvě Steva Rosenberga je prezident Sýrie Asad klíčovým vojenským spojencem Ruské federace na Blízkém východě a Tillerson „bude možná muset přehodnotit svou domněnku, že se mu může podařit oslabit jeho podporu ze strany Ruska“. 
 
Bílý dům tvrdí, že Moskva se snaží zoufale najít někoho, koho by z útoku mohla obvinit namísto svého spojence Asada. 
Americké tajné služby potvrzují, že syrská vláda užila chemické zbraně během leteckých náletů na rebely okupované město Khan Sheikhoun, po kterách přišlo o život 89 lidí. Turecké ministerstvo zdravotnictví v úterý potvrdilo, že byl při útoku použit nerovový plyn sarin. 
 
Syrská vláda tuto verzi odmítá a Moskva z tragického incidentu viní rebely, kteří údajně uchovávali chemické zbraně v místech, která byla zasažena při leteckých náletech. 
Zástupci členských států Rady bezpečnosti OSN se mají dnes sejít, aby hlasovali o návrhu rezoluce předložené Spojenými státy, Velkou Británií a Francií, ve které požadují, aby syrská vláda spolupracovala na vyšetřování pozadí chemického útoku. 
 
Prezident Putin má na věc jiný názor
 
Prezident Ruské federace Vladimír Putin se k útokům vyjádřil po včerejší schůzce s prezidentem Itálie Sergio Mattarellou. 
„To, co se stalo v Sýrii, velmi silně připomíná události roku 2003, kdy zástupce Spojených států ukazoval v Radě bezpečnosti OSN důkazy o chemických zbraních nalezených na teritoriu Iráku, což bylo použito jako důvod k invazi do Iráku, která skončila naprostým rozpadem země, nárůstem hrozby terorismu a v konečném důsledku zformováním Islámského státu,“ uvedl prezident Putin na tiskové konferenci po schůzce se svým italským protějškem. 
„Dnes se děje naprosto to samé. Partneři Spojených států jim bez řečí všechno odsouhlasí. Je to trochu nuda, všechno jsme to už jednou viděli,“ uvedl ruský prezident. 

 

 

Trump: Nejdeme do války se Sýrií

„Je tu ještě jedna věc – v rámci americké prezidentské kampaně zaujaly mnohé evropské země jasně protitrumpovskou pozici, nyní mají jedinečnou šanci na zakopání válečné sekery, jelikož mají v Sýrii a Rusku společného nepřítele,“ dodal Putin. 
 
„Z několika různých zdrojů máme informaci o tom, že podobné provokace – jinak to nazvat nemohu – se chystají i v jiných částech Sýrie, včetně jižního Damašku. My vystupujeme za to, aby byl jakýkoli podobný incicent důkladně přezkoumán, proto se nyní obracíme do Haagu,“ uvedl v závěru tiskové konference ruský lídr. 

 
Signál směřující k uklidnění situace mezitím vyslal Donald Trump. V rozhovoru pro televizi FOX News jasně řekl, že se nechystá vytáhnout do války proti Sýrii. ,,Nejdeme do Sýrie," řekl a dodal, že v případě útoku 59 raket na syrské letiště jen cítil potřebu reagovat na porušení dohody o odstranění chemických zbraní, kterou s Asadem dojednal ještě Barack Obama.

Americký prezident však zároveň dal znovu najevo svou nechuť vůči Asadovi, když řekl, že ,,Vladimir Putin podporuje skutečně zlého člověka".

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…