Vládní krize se přesunula do studia ČT. Přišel Jiří Ovčáček a spustil...

05.05.2017 23:11

Vládní krizi se věnovaly i Události, komentáře ČT24. Především situaci, kdy dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že demisi své vlády nakonec nepodá a požádal jen o odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Vládní krize se přesunula do studia ČT. Přišel Jiří Ovčáček a spustil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

„Pan premiér se snaží vytvořit určitý PR nátlak tím, že si stanovuje datum, kdy by měl být ministr financí Andrej Babiš odvolán. To nemá oporu v Ústavě ani to není ústavní zvyklost. Je to jen plezír pana premiéra,“ sdělil úvodem hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Takový návrh má své náležitosti. V každém případě odkaz na určité datum je výraz nátlaku. Umím si dost dobře představit, že 10. května bude pan premiér vykřikovat, že pan prezident porušuje Ústavu,“ dodal Ovčáček s tím, že argumentace Sobotky, že veškeré své návrhy na ministerská odvolání datoval, jsou liché – v minulosti totiž své návrhy Sobotka podle Ovčáčka konzultoval.

„Co bude ten papír, bude-li 20. května a pan prezident bude teprve uzavírat politické konzultace? Je to od pana premiéra velmi nezodpovědný krok,“ řekl Ovčáček s tím, že úloha prezidenta je stabilizace politické situace, nikoliv hysterie. 

„Nechci predikovat rozhodnutí pana prezidenta. Pan prezident nehodlá uspěchat celou záležitost, neboť žijeme v nejistotě. Nevíme, co řekne premiér zítra. Dovedu si představit i premiérovo usmíření s Andrejem Babišem,“ podotkl Ovčáček. „Pan premiér by si měl uvědomit, že vyvolává určité následky. A měl by se chovat zodpovědně. Pan prezident bude proto postupovat s rozmyslem, nikoliv emotivně a nikoliv tak, že by říkal každý den jiná stanoviska,“ podotkl. Podle Ovčáčka je snahou Sobotky zbavit se Andreje Babiše jako politického konkurenta. „Ale je špatně, aby Česká republika byla rukojmím předvolební kampaně,“ dodal. 

„Vystupování pana Ovčáčka je velmi trapné. Řekl bych, že až směšné,“ zkritizoval následně Ovčáčka předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Jediným viníkem situace je podle něj Andrej Babiš. „Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) pouze koná. A když sám Babiš nekonal, začal konat premiér,“ podotkl. „Premiér zvolil správný krok,“ pochválil pak Sobotku Štěch. „Pan Ovčáček dokáže ledacos, ale neměl by si dělat dobrý den z Ústavy. Mělo by se postupovat striktně podle Ústavy,“ byl velmi ostrý Štěch, jenž nevyloučil ani možnost ústavní stížnosti. V případě, že prezident konat nebude, budou podle něj konat všichni ostatní. V prvé řadě by však měl konat Andrej Babiš. 

Své řekl i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Stala se celá řada věcí, které z celého procesu udělaly trapnou šarádu,“ zmínil Brabec s tím, že jsme si udělali i ostudu v zahraničí. Následně se však svého předsedy zastal. Není totiž podle něj náhoda, že se všechny věci řeší v současné době. „Není přeci náhoda, že se ta nahrávka (ohledně ovlivňování médií – pozn. red.) objeví přesně v den, kdy premiér podá demisi, rozběhne se vyšetřování na ministerstvu školství...“ řekl Brabec. Nahrávku podle svých slov neslyšel, jen četl přepis. „Je to pro mě žumpa. Nevidím tam ale nějaké ovlivňování,“ podotkl Brabec s tím, že není ani jasné, zda nahrávka není sestříhaná.

„Jsme velmi negativním příkladem pro občany,“ poznamenal předseda STAN Petr Gazdík. „Dnes je ale pravda na jeho straně. Vybral tu nejméně špatnou variantu. Tu bramboračku, kterou tady předvedl pan Ovčáček – tak je zcela jasné, že pan prezident má vyhovět odvolání bez zbytečného odkladu,“ poznamenal Gazdík. 

Závěrem se pak Štěch vyjádřil k ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) v kauze ohledně dotací na fotbal, kdy její náměstkyně Simona Kratochvílová byla vzata do vazby. „K paní ministryni zatím nevede ani pavučinka,“ řekl Štěch. „Neumím říct, jak je velká odpovědnost paní ministryně Valachové, ale bezesporu ministr nese politickou odpovědnost za své náměstky,“ podotkl Gazdík. „Jistá politická odpovědnost by měla být vyvozena,“ dodal Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…