Vládní návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti je pokrytecký, hřímají Svobodní

10.02.2013 8:24

Podle ekonoma a předsedy Svobodných Petra Macha byla finanční ústava sepsána tak, aby se vlk nažral a Kalouskova koza zůstala celá. K přijetí zákona sice bude třeba ústavní většina, ale k jeho obejití už bude stačit většina prostá, takže si s ním žádná další vláda vlastně nemusí dělat starosti. Současný kabinet si jen odškrtne splněný koaliční cíl.

Vládní návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti je pokrytecký, hřímají Svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach nevěřícně kroutí hlavou nad vládním návrhem ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti. Má totiž za to, že jde prakticky o bezzubý zákon, který nebude těžké obejít, pokud se bude chtít jakákoli budoucí vláda dál zadlužovat. Opoziční ČSSD by  podle Macha byla sama proti sobě, kdyby na tento zákon kývla. Pokud vůbec zákon na někoho dopadne, tak to bude především ona jako předpokládaná příští vládní strana.

Zákon odtrpí ČSSD

" Návrh Zákona o rozpočtové odpovědnosti předložený Nečasovou vládou tedy neobsahuje ani zákaz schvalovat rozpočtové deficity, ani nevyžaduje kvalifikovanou ústavní většinu pro dělání deficitů. V praxi bude znamenat snížení platů poslanců o 20 %, ale možná také ne," připomíná ekonom. Návrh zákona sice počítá se snížením platů poslanců, pokud dluh dosahuje výše 45 až 48 procent HDP, zákonodárci však mohou toto ustanovení obejít tím, že si běžným zákonem zvýší základ platu, čímž prakticky nepřijdou ani o korunu.

Pokud dluh dosáhne 50 procent HDP, musí vláda požádat o důvěru, ale k jejímu získání stačí prostá většina hlasů poslanců, takže opět nejde o žádný velký problém. V této situaci však vláda také musí předložit vyrovnaný rozpočet a to už by problém mohl být, ale ne pro ministra financí Kalouska. Ten podle Macha zadlužoval zemi dalším stem miliard korun rok co rok. Důsledky tohoto jednání ale dopadnou až na vládu příští.

To snad raději žádný zákon než takovýto pokrytecký

Předseda Svobodných k tomu dodává, že se ČSSD možná postaví proti tomuto ústavnímu návrhu v propadlišti dějin. A nebo bude ještě výrazněji změkčen a ztratí smysl docela. Mach proto volá " To snad raději žádný zákon než takovýto pokrytecký".

Zákon o rozpočtové zodpovědnosti přitom lze připravit ve smysluplné podobě. Podle Macha by se vláda mohla inspirovat např. u Svobodných, ti už takový zákon sepsali. Praví se v něm např., že vláda sestavuje rozpočet jako vyrovnaný a pokud se během roku změní ekonomická situace země, vláda svou politiku uzpůsobí tak, aby rozpočet na konci roku skončil jako vyrovnaný.

Pokud nastanou zvláštní okolnosti, jako např. živelná katastrofa celorepublikového rozsahu, vláda se může zadlužit ale pouze se souhlasem ústavní čili třípětinové většiny poslanců. Bez souhlasu 120 členů dolní komory je zadlužování zapovězeno. Tato cesta je podle Macha smysluplná a pokud by Nečasův kabinet myslel svou snahu vážně, nastoupil by tuto pouť již v roce 2010. .

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…