Vládní strany se neshodly na eurokomisaři

14.07.2014 20:50

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se v pondělí na jednání nedohodla, koho pošle do Evropské komise. Diskutovalo se hlavně o Věře Jourové a Pavlu Mertlíkovi. Diskuse o kandidátovi bude pokračovat v úterý večer. Zástupci koalice to uvedli na tiskové konferenci po více než dvouhodinovém jednání koaliční rady.

Vládní strany se neshodly na eurokomisaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Trojice stran se podle ministerského předsedy shodla na tom, že při bruselských jednáních vprostřed týdne, která povede Sobotka a vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, by bylo dobře, aby Česko mělo co nejpřesnější představu, ať už jde o konkrétní nominaci nebo kompetence budoucího komisaře. Sobotka přitom zmínil například oblasti průmyslu, dopravy, vědy a výzkumu nebo regionálního rozvoje.

Lidovci podporují Blížkovského, který nahradil Roithovou 

I když v pondělí na jednání zazněla i další jména, mají podle Sobotky strany tendenci zužovat jak okruh možných kompetencí, tak kandidátů. Považoval by prý za ideální, kdyby mohl do Bruselu odjet už s jedním jménem. Koalice bude proto v hledání shody pokračovat v úterý ve 21:00 ve Sněmovně.

Šéf lidovců Bělobrádek po schůzce uvedl, že jeho strana nadále podporuje vysokého bruselského úředníka Petra Blížkovského, kterého jako náhradu za sebe navrhla bývalá europoslankyně Zuzana Roithová, která nemá o kandidaturu zájem. O věci bude v úterý ráno jednat vedení lidovců. Není tak vyloučeno, že nakonec podpoří některého z dvojice kandidátů koaličních partnerů.

Koalice by si měla udělat jasno tento týden, kdy dojde ke jmenování nový šéf EK

Ministerský předseda, který jedná o vzájemné podpoře se zeměmi V4, už dříve uvedl, že chce jméno kandidáta znát tento týden, protože by v úterý měl být evropskými poslanci do funkce šéfa Evropské komise schválen lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker. Hned poté se rozeběhnou oficiální vyjednávání o rozdělení resortů v bruselské exekutivě.

Koalice v pondělí diskutovala také o mimořádné schůzi Sněmovny, která začne v úterý. Je prý připravena prosadit vládní návrhy i přes případné zdržování opozice. Vládní strany se také domluvily na tom, že zahájí diskusi s opozičními stranami o fiskálním paktu. Nejprve budou jednat s TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…