Vládní zmocněnec pro nové hrozby Šedivý varoval před Ruskem: Vedou sofistikované dezinformační kampaně, vyvolávají zmatky

16.09.2019 22:07

Do nově zřízené funkce zvláštního zmocněnce pro odolnost a nové hrozby obsadilo Ministerstvo zahraničí bývalého velvyslance při NATO Jiřího Šedivého. Šedivý v rozhovoru pro server iDNES.cz varoval, že Česku hrozí velký soubor rizik. Poukázal pak zejména na dezinformační kampaně, které mají na našem území vést Ruská federace či Čína. Cílem kampaní ze strany Ruska je podle Šedivého „znejistit společnost, vyvolat zmatky, rozostřit vnímání reality či nějakým způsobem nás odklonit od příslušnosti k Západu a oslabit spojenecké vazby v rámci NATO či Evropské unie“. Příklad v boji proti dezinformacím si pak máme vzít především od Francie od nástupu prezidenta Emmanuela Macrona.

Vládní zmocněnec pro nové hrozby Šedivý varoval před Ruskem: Vedou sofistikované dezinformační kampaně, vyvolávají zmatky
Foto: kozusnik.eu
Popisek: Jiří Šedivý, velvyslanec České republiky u NATO, byl hostem autora a moderátora pořadu Edvarda Kožušníka.

Anketa

Kdybyste si mohli zablokovat veškeré vysílání České televize, a zbavit se tak placení koncesionářského poplatku, využili byste takovou možnost?

95%
5%
hlasovalo: 31866 lidí
Šedivý v rozhovoru pro server iDNES.cz tvrdí, že co se týče odolnosti České republiky vůči hrozbám, prý na tom „nejsme tak špatně“. Jmenuje pak například integrovaný záchranný systém, který prý máme jeden z nejlepších. „Již třetím rokem probíhá realizace výborného projektu na základě Auditu národní bezpečnosti. Myslím si ale, že je tady trochu zanedbána odolnost oblasti společenské. Tam se právě můžeme bavit o dezinformacích,“ dodává, že to je prý „otázka systematického vzdělávání, kritického myšlení, nebo toho, čemu se říká mediální gramotnost – schopnost pracovat s fakty a rozlišovat dezinformace, schopnost ověřovat si informace“. V této oblasti je podle Šedivého oproti nám lepší Finsko či Francie a mohli bychom se prý od nich učit.  

Největší nebezpečí dezinformačních kampaní ze strany států, jako je podle Šedivého zejména Rusko, spočívá v jejich dlouhodobosti. „Metody jsou mnohdy velmi sofistikované, a to do té míry, že cílové skupiny, na které jsou kampaně zaměřeny, si to vlastně ani pořádně neuvědomují,“ tvrdí.

Cílem těchto kampaní má být znejistit společnost, vyvolat zmatky, rozostřit vnímání reality, či „nějakým způsobem nás odklonit od příslušnosti k Západu a oslabit spojenecké vazby v rámci NATO či Evropské unie“. Hrozbou mají být především ruské aktivity zaměřené na „snahu narušit a oslabit naše spojenectví, zejména NATO“. Čína zase cílí na hospodářský a ekonomický segment. Vládní instituce by podle Šedivého tomu měly věnovat mnohem více pozornosti.

Dále Šedivý popsal, že v době, kdy působil coby velvyslanec v Severoatlantické alianci, se jednou z hlavních priorit stal boj proti dezinformacím v souvislosti s anexí Krymu a následnou agresí na východní Ukrajině.

Dezinformační kampaně Ruska prý u nás probíhaly i před anexí Krymu. „V Česku například proběhla velmi silná dezinformační kampaň v souvislosti s debatou o protiraketovém radaru,“ říká zvláštní zmocněnec pro odolnost a nové hrozby. Hlavní odpovědnost bránit se před těmito hrozbami pak má ležet na bedrech jednotlivých členských zemí.

V boji proti dezinformacím podle Šedivého vedou zejména severské země, například Švédsko, Finsko. „Jsou to země, které mají shodou okolností výborné vzdělávací systémy. Země, kde celková soudržnost a odolnost společnosti je tradičně na vysoké úrovni a kde stále ještě panuje důvěra v tradiční média, kde lidé podporují svůj stát. Ale možná bude ještě lepší učit se od těch, kteří se tím začali zabývat v poslední době,“ tvrdí. V poslední době se měla touto problematikou začít zabývat Francie, a to od nástupu prezidenta Emmanuela Macrona, jenž prý jakožto kandidát na prezidenta „zažil na vlastní kůži velice agresivní propagandu ze strany ruských médií“. 

Francie poté započala zavádět celou řadu opatření včetně toho, že přijala zákon proti fake news. „A také posílila školní osnovy v oblastech, jako jsou rozvoj kritického myšlení, mediální gramotnost či rozlišování manipulativních a věrohodných zdrojů informací,“ vyjmenovává Šedivý.

Svou funkci Šedivý definuje takto: „V rámci své funkce budu jakýmsi veřejným komunikátorem. Budu zprostředkovávat informace, mít poradní a koordinační funkci a tak podobně.“ Jde tak zejména o předávání informací či sdílení zkušeností.

Pro boj s dezinformacemi tu pak podle Šedivého máme spíše Ministerstvo vnitra a jeho Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

„Koncept odolnosti je záležitost, která v posledních dvou třech letech nabyla velké důležitosti jak v Evropské unii, tak v Severoatlantické alianci (NATO). Týká se obecné schopnosti státu a společnosti odolávat velkým šokům, jakým mohou být například rozsáhlé teroristické útoky nebo třeba sabotáže vedoucí k rozsáhlému výpadku energie, průmyslové havárie, ale též přírodní katastrofy. Je s tím přirozeně spojeno působení nepřátelských mocností právě v kontextu hybridní války a dezinformací,“ vysvětluje blíže Šedivý, co je myšleno samotnou odolností v názvu jeho funkce.

A dodává, že tady čelíme souboru rizik „spojených nejen s hybridní válkou či dezinformacemi, ale také s novými převratnými technologiemi, jako je umělá inteligence nebo změna klimatu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …