Vládnou nám stále větší hlupáci. S politikou obeznámený psychiatr Ivan David rozebírá, jak je to možné

25.01.2015 8:01

Psychiatr Ivan David (ČSSD) se na serveru Nová republika zamýšlí nad tím, jak to přijde, že se do vrcholných politických funkcí dostávají stále větší hlupáci. Morální kvality jsou podle Davida stále větší překážkou k dosažení úspěchů v politice. Cílem politiků už není řešit problémy lidí, ale dostat se co nejvýš a udržet se tam co nejdéle.

Vládnou nám stále větší hlupáci. S politikou obeznámený psychiatr Ivan David rozebírá, jak je to možné
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ivan David na Vratimovském semináři

"Reprezentují nás 'v průměru' stále větší ignoranti. Není to náhoda. Kritériem výběru pro nejvyšší funkce v exekutivě a na volitelná místa na kandidátkách pro zastupitelské sbory je loajalita a konformita, umění vlísat se do přízně těch, kteří rozhodují,“ míní David.

Degenerace politického prostoru a poslušné školství

Následně opakuje často používanou tezi o tom, že kdyby mohly volby něco změnit, dávno by je zakázali. Jak to jde dohromady s demokracií? Podle Davida celkem snadno, záleží totiž už na vzdělávacím systému, který vychovává buď primitivy, nebo všehoschopné patolízaly, které si potom volíme. Toto široké spektrum politiků pak neplní přání občanů, ale záměry těch, kteří stojí v zákulisí. Samotným reprezentantům pak jde prý jen o to, aby se na svých postech udrželi co nejdéle.

Celý komentář Ivana Davida ZDE

Podle autora to není nic nového. Degeneraci politického prostoru jsme podle jeho názoru mohli sledovat již za dob socialistické normalizace, ale nejen tehdy. Společnost ji mohla pozorovat vždy, když se blížil pád.

Může však nastat i něco jiného. Může dojít ke zhroucení neschopné reprezentace, na jejíž místo nastoupí noví politici, kteří začnou řešit kupící se problémy. "Nikde ovšem není řečeno, že řešení, které nová reprezentace prosadí, bude ku prospěchu občanů. Záleží i na občanech. Krize už tu je,“ varuje na závěr David.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…