Vlády, zakročte! Neziskovka slaví deset let smlouvy, kterou ČR podepsala. Ale dojde na ní až...

10.05.2021 15:00

Kontroverzní Istanbulská úmluva slaví desetileté jubileum. A neziskovka Human Rights Watch tlačí na členy Rady Evropy, aby ji ratifikovali. A spílá Turecku, že od ní ustoupilo, prý je to nebezpečné pro celý region. „Vlády by měly podniknout rychlé kroky k tomu, aby popřely dezinformace ohledně úmluvy, a aby bojovaly s nebezpečnými mýty a diskriminačními stereotypy, které podkopávají boj proti násilí na ženách,“ říká a dodává: „Klíčová výhoda úmluvy je, že nutí vlády zalepit díry v zákonné ochraně jistých skupin, například migrantů, kterým nebyl přidělen žádný statut, a dále leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů.“ Jenže podle Heleny Válkové to s ní není tak horké.

Vlády, zakročte! Neziskovka slaví deset let smlouvy, kterou ČR podepsala. Ale dojde na ní až...
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Není žádným tajemstvím, že se pandemie podepsala na duševním zdraví obyvatel a způsobila nárůst mnoha negativních jevů. Mezi nimi i domácího násilí. A mezinárodně působící neziskovka Human Rights Watch (HRW) tlačí vlády, aby schválili Istanbulskou úmluvu, a tvrdí, že její schválení pomůže. „Vlády by měly podniknout rychlé kroky k tomu, aby popřely dezinformace ohledně úmluvy, a aby bojovaly s nebezpečnými mýty a diskriminačními stereotypy, které podkopávají boj proti násilí na ženách,“ říká.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí

Ratifikaci neziskovka vyžaduje od členů Rady Evropy u příležitosti toho, že Istanbulské úmluvě je už deset let. „Úmluva ustanovuje robustní a právně zavazující standardy pro vlády pro prevenci násilí na všech ženách a dívkách, pro podporu obětí a pro pohnání viníků k odpovědnosti. Některé vlády svůj podpis stáhly nebo hrozí, že ho stáhnou, některé odmítly podepsat, ačkoliv stoupá počet nahlášených případů domácího násilí v období pandemie covidu-19,“ stěžuje si neziskovka.

Úmluvu ratifikovalo 33 členů Rady Evropy, 12 ji podepsalo, ale neratifikovalo. Dříve toto číslo bylo třicet čtyři, ale Turecko od smlouvy odstoupilo. Což dle neziskovky vyvolalo „rozsáhlou domácí i mezinárodní kritiku“ a jedná se o „bezprecedentní krok“. „Krok prezidenta Erdogana je krok zpět pro práva žen v zemi a jedná se o nebezpečí pro celý region,“ varuje Human Rights Watch. Turecké vládní síly prý ženy dostatečně nechrání a často dochází k jejich vraždám, tvrdí neziskovka.

Human Rights Watch také poukazuje na to, že úmluva „inkluzivní a důkladná“, a chrání i před stalkingem, sexuálním obtěžováním, vynucenými sňatky a vyžaduje, aby byla ochrana poskytována všem, bez rozdílu věku, sexuální orientace, etnicity nebo občanství (vstahuje se tedy i na migranty). „Klíčová výhoda úmluvy je, že nutí vlády zalepit díry v zákonné ochraně jistých skupin, například migrantů, kterým nebyl přidělen žádný statut, a dále leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů,“ uvádí HRW.

Neziskovka si stěžuje, že úmluva byla vystavena „bezprecedentním útokům“, protože definuje gender jako sociální konstrukt a zmiňuje i LGBT komunitu a migranty. „Konzervativní politici a skupiny mylně prohlašují, že úmluva ohrožuje tradiční rodinu, propaguje homosexualitu a tzv. genderovou ideologii a také podrývá národní hodnoty,“ tvrdí HRW a dodává, že některé vlády tvrdí, že už domácí legislativa poskytuje více než dostatečnou ochranu pro ženy. „Ovšem řada obětí čelí dále stigmatu, pohrdání od úřadů a nátlaku na to, aby o své situaci mlčely,“ míní neziskovka.

Stěžuje si na situaci v Maďarsku, které smlouvu odmítlo podepsat, že tam prý vládní pomocná linka nepředává případy, pokud nejde o život. „Když vás manžel pravidelně mlátí, ale nebodá nožem, tak vám nepomohou,“ pravila žena z maďarské neziskovky Společnost proti patriarchátu. Od úmluvy chce odstoupit i Polsko, předalo ji ústavnímu soudu a HRW si stěžuje, že ten je „ovlivněn politiky“.

V Česku se proti Istanbulské úmluvě silně vymezil kněz, profesor Petr Piťha. Nebezpečí vidí už v tom, jak je úmluva formulována. V textu samotném prý není nic, co by rozumný člověk nepodepsal. Nebezpečí je ukryto až ve velice rozsáhlé důvodové zprávě. A navíc je nutné text číst v kontextu dalších dohod a proklamací.

„Tu máme podle Istanbulské úmluvy uzákonit, ve jménu mocné nátlakové skupiny genderistů a homosexualistů,“ dostal se Piťha k pojmenování nebezpečí. Zdůraznil, že nemyslí homosexuály, kteří mnozí s názory homosexualistů nesouhlasí. „Dokonale zvrácené zákony, které se u nás mají zavést, a v několika zemích už zavedeny jsou, jsou namířeny proti tradiční rodině,“ prohlásil kněz. Což je podle Piťhy otec muž, matka žena, děti – tedy děvčata a chlapci. Tyto zákony prý převzaly ideologii marxismu a nacismu. „Jsou to neomarxisté, o čemž se mluví, a neonacisté, o čemž se cudně mlčí,“ odhalil Piťha svým posluchačům.

Navrhované zákony jsou dle jeho názoru nedemokratické a diktátorské. Pak podal výčet toho, co by nás po schválení čekalo. „Vaše rodiny budou roztrženy a rozehnány,“ zvěstoval Piťha zkázu. „Bude k tomu stačit, že dětem řeknete, že muž a žena nejsou totéž,“ vykresloval apokalyptický obrázek kněz a dodal: „Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili, kam je prodali, kde je vězní. Postačí k tomu křivé obvinění.“

Česko úmluvu podepsalo v roce 2016. Ovšem ještě neratifikovalo. Dle poslankyně Heleny Válkové k tomu letos zřejmě nedojde. Dokument by měla podle plánu nová vláda dostat do konce června 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…