Vlček rezignoval i na mandát poslance, kandidovat nebude

22.04.2010 15:13

AKTUALIZOVÁNO Šéf sněmovny Miloslav Vlček v politice končí. O jeho setrvání na pozici lídra kandidátky rozhodno grémium v Ostravě. Paroubek oznámil, že po mediální štvanici Vlček odpovědně rezignuje na post šéfa sněmovny i na poslanecký mandát. Nebude ani kandidovat v květnových volbách.

Vlček rezignoval i na mandát poslance, kandidovat nebude

Miloslav Vlček rezignuje na post šéfa sněmovny i na poslencký mandát. Nebude ani kandidovat opět do sněmovny. Oznámil to po jednání grémia šéf strany Jiří Paroubek.

Podle Paroubka by "po odvážném gestu" Vlčka měl rezignovat i Petr Nečas, Ivan Langer, Miroslav Kalousek nebo Radek John. Ti všichni podle lídra ČSSD jsou nedůvěryhodní a obestřeni skandály. Mluvčí ODS Martin Kupka odmítl, že by šlo kauzu Vlčka srovnávat s problémy Ivana Langera. "Je to typické. ČSSD útočí na všechny kolem," reagoval Kupka v České televizi.

Sám Vlček během tiskové konference ani nepromluvil, o jeho osudu dopředu svědčilo i to, že již neměl kolem krku šálu s barvami trikolóry, jako ostatní volební lídři ČSSD. Vlček totiž vedl sociální demokraty do voleb na Olomoucku.

Až na novinářský dotaz Vlček řekl, že k poslednímu dubnu rezignuje na poslanecký mandát. Média se tak nedozvěděla, zde jeho krok je vynucený nebo dobrovolný.

Paroubek: Neudělal nic hrozného, ale zesměšnil se

K rezignaci Vlčka nepřímo vyzval ještě před jednáním politického gremia ČSSD jeho stranický šéf Paroubek. Podle něj se Vlček totálně zesměšnil, když si nedokázal pohlídat právní hodnocení svého počínání. A to stranu těsně před volbami poškozuje.

"Tragédií v situaci je, že Vlček v zásadě neudělal nic tak rozsáhlého, co by ho zcela diskvalifikovalo pro politiku, ale zesměšnil se. A to v politice je někdy horší, než kdyby došlo k nějakému závažnému selhání," řekl v rozhovoru pro Právo Paroubek.

"Vlčkovo (středeční) vystoupení bylo velmi nepřesvědčivé. On není schopen se bránit a nemyslím si, že je možné mít takového lídra," dodal Paroubek s tím, že za kauzou stojí Ivan Langer z ODS, který chtěl oslabit svého hlavního konkurenta v Olomouckém kraji.

Více:
Míra neobratnosti Vlčka je mimořádná, řekl Paroubek
Paroubek: Je to štvanice. Ať skončí i "Íčko", Nečas, Kalousek i John

Pokud by Vlček odešel, předsedkyní sněmovny by se stala Miroslava Němcová z ODS. Ta by tuto funkci vykonávala pravděpodobně až do voleb.

Vlček ve středu přiznal, že porušil zákon, když vracel miliónovou půjčku svému asistentovi v hotovosti. Zároveň se přiznal, že lhal o svém exporadci Petru Vrtalovi, když tvrdil, že jej nezná.

Související:
Vlčku odstup, vzkazuje ODS
Od Klapky jsem si nic nepůjčil a za dotace neloboval, "vysvětlil" Vlček
Vlčkův odchod byl jediný možným východiskem, myslí si Klaus

Foto:volbyolomoucko.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …