Vnitro bude platit za video s Nagyovou. Pokutu udělil úřad Igora Němce

30.06.2014 16:29

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zamítl rozklad Ministerstva vnitra proti pokutě 60.000 korun, kterou v dubnu uložil za televizní zveřejnění videozáznamu ze zatýkání Jany Nagyové (Nečasové). Rozhodnutí je pravomocné. Na dotaz ČTK to v pondělí oznámila mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Vnitro bude platit za video s Nagyovou. Pokutu udělil úřad Igora Němce
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zadržená Jana Nagyová putuje do vazební věznice

Videozáznam poskytl loni v prosinci šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ochránci dat poté policii uložili pokutu za to, že jako správce osobních údajů nepřijala taková opatření, která by v tom Šlachtovi zabránila.

Policie nemůže zveřejnění videa zdůvodňovat veřejným zájmem

Podle ÚOOÚ policie nemohla zveřejnění videa zdůvodňovat veřejným zájmem. „Policie České republiky, její útvary i jednotliví příslušníci musí snést vyšší míru kritiky, než je obvyklé, případně se bránit nepravdivým tvrzením standardními prostředky (např. občanskoprávní žalobou), nemohou však k ochraně své pověsti využít informace, které získali při výkonu veřejné moci," uvedl úřad ve svém prvotním dubnovém rozhodnutí.

Vnitro si proti rozhodnutí podalo rozklad, který však předseda ÚOOÚ Igor Němec minulý týden zamítl.

GIBS tvrdí, že Šlachta žádný trestný čin nespáchal

Šlachta už dříve prohlásil, že podle svého názoru zákon neporušil. Chtěl prý veřejnosti dokázat, že při zatýkání Nagyové nedošlo k žádným excesům. Kvůli zveřejnění videozáznamu čelil i trestnímu oznámení od současného manžela Nagyové a expremiéra Petra Nečase, Generální inspekce bezpečnostních sborů však dospěla k závěru, že se žádný trestný čin nestal.

Nečas čelí společně se svou manželkou obvinění z podplacení v kauze údajných trafik pro exposlance Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Dalším obviněným je Fuksův exnáměstek Roman Boček. Kauza kolem Nagyové loni vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…