Vnitro nedokáže vyhodnotit účelnost dotací, tvrdí NKÚ

06.05.2013 10:10

Ministerstvo vnitra není schopno vyhodnotit účelnost dotací pro neziskové organizace zaměřené na tělesnou výchovu a sport, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V některých případech ministerstvo vyplatilo dotace v rozporu s pravidly. ČTK to dnes sdělila mluvčí úřadu Olga Málková. Vyjádření Ministerstva vnitra ČTK zjišťuje.

Vnitro nedokáže vyhodnotit účelnost dotací, tvrdí NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

NKÚ kontroloval poskytování, čerpání a vyúčtování dotací, které Ministerstvo vnitra vyplácelo nestátním neziskovým organizacím v letech 2009 až 2011. Prověřil dotace ze víc než 80 milionů korun. "U programů zaměřených na tělesnou výchovu a sport si ministerstvo nestanovilo žádná kritéria, podle kterých by mohlo vyhodnotit, jestli neziskové organizace vynaložily dotace hospodárně, účelně a efektivně," sdělil úřad.

Přílišná tolerance k nedodržování termínů

Některá zjištěná pochybení jsou podle NKÚ spíše formální, jiná by mohla vést k porušení rozpočtové kázně, a to zejména u příjemců dotací.

Ministerstvo vnitra podle NKÚ často formálně porušovalo vládou schválené zásady pro poskytování dotací. Nedodrželo termín pro zveřejnění seznamu neúspěšných žadatelů a seznam úspěšnosti jednotlivých projektů nezveřejnilo vůbec. Nedodrželo ani závazný termín pro stanovení výše poskytnuté dotace, uvedl NKÚ.

Nedodržování termínů ministerstvo podle NKÚ navíc tolerovalo u příjemců dotací. Například Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky nebyla schopna doložit, kdy ministerstvu předložila zprávy o své činnosti za roky 2009 a 2010. V roce 2011 předložila tuto zprávu po závazném termínu.

U ministerstva NKÚ prověřil dotace za 52,1 milionu korun

Kontroloři odhalili nedostatky také u jiných příjemců dotací. Například Poradna pro integraci, která působí v Praze a v severních Čechách, čerpala dotace na rok 2009 v rozporu s pravidly programu. Dostala 60.000 korun, přestože žádosti o dotace podložila dvěma staršími smlouvami, a neměla tedy na tuto dotaci nárok. "Ani ministerstvo nemělo tuto částku vyplatit," uvedl NKÚ.

U ministerstva NKÚ prověřil dotace za 52,1 milionu korun, u jejich příjemců pak za téměř 32 milionů korun. Kontrola se soustředila na programy zaměřené vedle sportu a tělesné výchovy také na vzdělávání a lidské zdroje, na zahraniční aktivity, na projekty na podporu azylantů a migrantů a na podporu složek integrovaného záchranného systému.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…