Vojáci OSN prý v Africe znásilňují ženy, už od dvanácti let. Ví se to prý už dvacet let, a nikdo to neřeší

17.09.2015 18:38

Organizace spojených národů má problém. Její mírové jednotky totiž znásilňují ženy a děti v afrických zemích. Podle zpráv Amnesty International většinou vojáci požadují sex výměnou za materiální pomoc. A to i od dvanáctiletých dívek. A podle všeho s tím OSN nedokáže nic udělat už dvacet let. Informuje The Guardian.

Vojáci OSN prý v Africe znásilňují ženy, už od dvanácti let. Ví se to prý už dvacet let, a nikdo to neřeší
Foto: OSN
Popisek: OSN

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun apeluje na země, jejichž mírové jednotky jsou zodpovědné za znásilnění a sexuální vykořisťování žen a dívek, aby přestaly krýt tyto zločiny svých občanů a postavily je před soud.

Představitelé OSN potvrdili, že organizace nezvládá problém vyřešit, jelikož země, jejichž jednotek se obvinění týká, hrozí, že přestanou spolupracovat s OSN a pošlou svoje jednotky domů, pokud budou jmenovány.

V srpnu požadoval Pan Ki-mun rezignaci šéfa operace mírových jednotek ve Středoafrické republice Babacara Gaye. Ten totiž nijak nezareagoval na obvinění, podle kterých měly jednotky pod jeho velením znásilnit dvanáctiletou dívku a zabít šestnáctiletého chlapce, alespoň tak tvrdí zpráva Amnesty International.

Celý text zde

Pan Ki-mun nejmenoval žádné konkrétní země, podle představitelů OSN však například Francie, Maroko či Jižní Afrika postavily některé svoje mírové jednotky před soud, zatímco například Pákistán a hlavně Demokratická republika Kongo se odmítají jakkoliv vyjadřovat a postupovat proti svým vojákům.

„Pokud země odmítají stíhat svoje vlastní vojáky, ti pak mohou prakticky beztrestně páchat jakékoli zločiny,“ vyjádřil se jeden z vysoce postavených úředníků OSN. Organizace mezitím pozastavila platy některým jednotkám zemí, které odmítají stíhat svoje vojáky za zločiny, jichž se dopustili.

Sexuální zneužívání je rozšířeným a stálým problémem od Sarajeva až po Haiti. OSN však nemá zrovna dobrou historii v boji proti svým vlastním neduhům. Po zjištění, že jednotky OSN navštěvují nevěstince v Kambodži, kde mezi prostitutkami byly mnohdy i nezletilé děti, řekl šéf mise, japonský diplomat Yasushi Akashi: „Kluci vždy budou jen kluci.“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …