Vojáci a politici si dnes připomenou oběti druhé světové války

06.05.2017 6:34

Vojáci, politici a další pozvaní hosté si dnes připomenou ukončení druhé světové války a její oběti. Pietní akty se uskuteční například na hřbitově v Ďáblicích v Praze 8 nebo u pomníku polských vojáků před základní školou v nedaleké Žernosecké ulici a odpoledne na Kobyliské střelnici.

Vojáci a politici si dnes připomenou oběti druhé světové války
Foto: archiv rozhlas.cz
Popisek: Hlavy mocností

Jako první se bude konat ceremonie na ďáblickém hřbitově, který vláda letos v únoru zařadila na seznam chráněných pamětihodností. Přítomní zde uctí v 10:00 památku padlých vojáků spojeneckých armád za druhé světové války. O hodinu později lidé vzpomenou na padlé polské vojáky u pomníku v Žernosecké ulici. Pomník stojí v místech, kde polští vojáci před 72 lety ukončili své boje za osvobození Prahy.

Další ceremonie se bude konat odpoledne na Kobyliské střelnici. Zúčastnění uctí památku popravených a připomenou si 75. výročí vyhlášení druhého stanného práva (heydrichiády). Po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942 zde nacisté popravili kolem 540 lidí. Obětí německých popravčích čet byl například spisovatel Vladislav Vančura, novinář Evžen Rosický nebo předseda protektorátní vlády Alois Eliáš.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…