Vojtěch Filip se musí omluvit Milionu chvilek, určil soud

10.09.2020 9:38

Spolek Milion chvilek pro demokracii má důvod se radovat, vyhrál soudní spor s Vojtěchem Filipem. Zatím ovšem nepravomocně. Minářův spolek to označil za velké vítězství v boji proti fake news, radují se i příznivci. Ale omluví se Filip? V tom jsou chvilkaři skeptičtí a zazněly i horší věci.

Vojtěch Filip se musí omluvit Milionu chvilek, určil soud
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář

Filipovy výroky, za které se má chvilkařům omluvit, jak informoval iRozhlas.cz, zazněly v prosinci na zasedání ústředního výboru KSČM. Předseda KSČM mluvil o „těch, kteří usilují o český Majdan, o státní převrat“ a zmínil demonstraci na Letné. „Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází,“ řekl před svými spolustraníky. Úryvky byly zveřejněny a Filip v dalším rozhovoru pravil: „Tohle se v České republice děje a jestli za tím stojí Milion chvilek, nebo někdo jiný, je otázka orgánů činných v trestním řízení.“

Dle advokáta spolku Aleše Rozehnala neměl  Filip naprosto žádné důkazy pro svá tvrzení a chtěl spolek veřejně očernit a  poškodit jeho dobrou pověst. Právní zástupkyně komunsitů namítala, že Milion chvilek dobrou pověst nemá a že Minář na Masarykově náměstí při jedné z demonstrací roztrhal výtisk Ústavy. Navíc prý Filip spolek nejmenoval a hlavní podíl na medializaci má spolek sám. Za Filipovy výroky se dle soudu má omluvit pouze Filip sám, ne KSČM jako taková.

Spolek toto vítězství označil za skvělou zprávu a důležitý úspěch v boji proti fake news. „Proti lžím a pomluvám je třeba se bránit – obzvláště když je pronese místopředseda Poslanecké sněmovny. Ukazuje se, že má smysl nemávnout nad zaplevelováním veřejného prostoru rukou, má smysl domáhat se práva!“ prohlašují aktivisté a kladou otázku, zda se Filip omluví, když soud prohrál. Zde připomeňme, že verdikt není pravomocný.

Rozhodnutí soudu uvítal také aktivista Jarek Jesenský, který se proslavil hlídkou u památníku na Národní třídě, kde chtěl zabránit Andreji Babišovi, aby u památníku položil květiny.

„Výborně, už druhé rozumné rozhodnutí soudu ve sporech s nezodpovědnými politiky, i když tohle zatím není pravomocné,“ radoval se aktivista. A dodal, že nezbývá než doufat, že také v dalším blížícím se soudu Jany Filipové „proti lžím estébáka Bureše“ vyhraje spravedlnost.

A radost měla i Jesenským zmíněná Jana Filipová. „Další naprosto nehorázná lež narazila na soudní spravedlnost,“ prohlásila a pogratulovala předsedovi spolku, Mikuláši Minářovi.

Otázka, zda se Filip spolku omluví, zazněla i na chvilkové skupině sdružující příznivce spolku. Místní ovšem nebyli v tomto ohledu příliš optimističtí. „Tahle banda nikdy nepochopí, že člověk má žít tak, aby se nemusel nikomu omlouvat,“ prohlásila Helena Zigová. „Tahle banda, stejně jak nemohoucí hradní důchodce slovo omluva nezná,“ dodával Milan Švenger.

„Filip by se měl hlavně omluvit za zločiny komunismu a najít formu odškodnění postižených. Mají toho na svědomí nad hlavu – a on, agent StB Falmer, by byl k tomu obzvláště vhodná osoba. Druhého takového darebáka, aby pohledal...“ mínil Michal Žilka.

A přišla i ostřejší vyjádření jako „mrtvý komunista , dobrý komunista“ či „Ne nadarmo mají komouši ve znaku třešně, jsou na tom totiž stejně, nejkrásnější jsou, když visí na stromě.“

„Jako advokát a bývalý vojenský prokurátor má v justici spoustu známých a bude to roky natahovat jako Zeman... aby byly co nejvyšší náklady řízení... schová se za imunitu a ústavní funkci,“ odhadl skepticky Jiří Slach. Dodejme, že Vojtěch FIlip vojenským prokurátorem nikdy nebyl, působil jako právník firmy Sfinx.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…