Vojtěch čelil u Moravce ve věži rozjeté odborářce. Ani moderátor si s ní nevěděl rady

09.09.2018 14:16

Přidává se všem, přidává se státním úředníkům, přidává se poslancům, přidává se starostům. Nevím, proč by se nemělo plošně přidat i zdravotním sestrám, vypálila v neděli v poledne v ČT předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. To je socialismus, ohradil se profesor Jan Pirk. U Václava Moravce v Žížkovské věži to v době oběda pořádně jiskřilo. Ministr zdravotnictví za ANO Vojtěch prozradil, jak na tom jsou lékaři platově. Podívejte se sami.

Vojtěch čelil u Moravce ve věži rozjeté odborářce. Ani moderátor si s ní nevěděl rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Jak je na tom české zdravotnictví? Mají lékaři a zdravotní sestry dost vysoké platy? U moderátora Václava Moravce v Žižkovské věži u jednoho stolu seděli ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch, předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková a kardiochirurg Jan Pirk.

Plošně navyšovat platy všem? To je socialismus, zlobil se Pirk

Člen vlády Vojtěch hned na úvod upozornil, že byla uzavřena dohoda mezi nemocnicemi a pojišťovnami o nárůstu finančních prostředků. Část těchto peněz půjde na platy. „Ale my jako ministerstvo se domníváme, že není správné navyšovat platy ročně. Považujeme za důležité přidat především mladým lékařům," uvedl Vojtěch.

Žítníková ministrova slova korigovala. Vojtěch prý předložil patřičný návrh, ale je na orgánech lékařů zdravotních sester, jak se k tomu postaví. „Já mám můj orgán, kterým je Výkonná rada. A ta se sejde v pondělí. Já jim ten návrh předložím a pak uvidím," podotkla dáma. Nečeká však, že odboráři na ministrův návrh kývnou.

Když dostal slovo Pirk, jasně řekl, co si myslí. „Já si myslím, že ten problém je v něčem úplně jiném. Já jsem proti plošnému zvyšování platů, to je socialismus," prohlásil pan profesor. Cestu vidí jinde, aby lékaři nemocnicích nemuseli tolik pracovat, mají jim prý vypomoct ambulantní lékaři.

Žitníková se proti Pirkovi okamžitě ohradila. „Podívejte se, my jsme v situaci, kdy se přidává plošně všem, přidává se úředníkům, přidává se poslancům, přidává se starostům, přidává se plošně všem," rozzlobila se Žitníková. Jedním dechem dodala, že to s tou plošností na zdravotnictví není tak horké, protože se platy stupňují např. podle vzdělání. Zdůraznila také, že sestry pracují v noci, o víkendech a ve svátek. A právě proto si zaslouží víc peněz. Sestry odvádí kus práce i v tom, že se tahají s těžkými pacienty, protože jim to nedá. Podle zákoníku práce existují váhové limity pracovní zátěže, které jsou podle Žitníkové opakovaně porušovány. Plat sestry se dnes pohybuje asi na úrovni 36 tisíc, což je nad celorepublikovým průměrem, ale podle Žitníkové jsou to opravdu vydřené peníze.

Ministr Vojtěch navrhl trochu jiný pohled. „Že by tady někdo stávkoval, když máme průměrný plat 70 tisíc u lékařů, jsou nemocnice, kde to je 90 i 100 tisíc, tak já si myslím, že tady ještě existuje prostor pro jednání," zdůraznil. „Aby bylo plošné navýšení deset procent pro všechny, na to ani nejsou v tom systému zdroje," doplnil Vojtěch.

Podle člena vlády se musíme bavit také o kvalitě péče, o tom, jak personál motivovat a tak podobně. Kdyby vláda plošně navyšovala 10 procent všem, bez ohledu nna výkony, tak vlastně není potřeba mít ředitele.

Máme jít americkou cestou? Nebo izraelskou cestou?

Žitníkovou tím však nepřesvědčil. Žádala ministra, ať pustí do systému více peněz. Ať platí víc peněz za státní pojištěnce - děti, studenty nebo seniory. Za každého státního pojištěnce by ministerstvo mělo odvádět o 700 korun měsíčně víc, naznačila Žitníková. „Já si totiž myslím, že na to ty peníze jsou a to je ten rozdíl mezi mnou a panem ministrem," konstatovala dáma. Zdravotní pojišťovny mají prý v rezervách 38 miliard, které by mohly použít.

Ministr Vojtěch si trval na tom, že je v možnostech celého systému navyšovat platy o pět procent a to ne plošně. Desetiprocentní nárůst prý rozhodně nenastane. Stejně tak se navýší příplatky za směny. „Ale my nemůžeme řešit problémy plošně, plošně se nikdy nevyřešily. My musíme řešit problémy cíleně. Na tom si trvám," řekl jasně ministr. Rezervy chce ponechat na horší časy, které nepochybně jednoho dne přijdou. Podle ministra by bylo nezodpovědné vyčerpat ty rezervy dnes.

Je však připraven navyšovat pravidelně příspěvky za státní pojištěnce. Už se na to prý chystá zákon.

Pirk doplnil, že bychom mohli mít v systému víc peněz, kdyby se zvýšila spoluúčast pacientů. Kupříkladu v USA jde na zdravotnictví 14 procent HDP. U nás je to 7 procent. „Jenže už se nedodává, že z veřejných prostředků jde jen 7 procent a dalších 7 procent jde ze soukromých zdrojů," uvedl Pirk.

Pan profesor proto nevidí důvod proto, proč v Česku neexistuje možnost připlatit si za některé výkony. V Izraeli je dohoda, že existuje koš. A to, co je v koši, tak mají všichni zadarmo. To, co je mimo koš, to si lidé musí zaplatit," dal příklad Pirk. „Americkou cestou bych určitě nešel, Evropané mají jiné kulturní kořeny, ale přesto nechápu, proč nedovolíme lidem, aby si nemohli připlatit. Proč je nutíme dávat to pod stolem, to je špatně," zlobil se před kamerami Pirk.

Žitníková ze svých stanovisek neustoupila. Byla by prý pro to rozpustit asi polovinu rezerv nemocnic a pak silně navýšit poplatek za státní pojištěnce. Odmítla také možnost připlácet si za zdravotní úkony. „Pan profesor mi určitě potvrdí, že je mu úplně jedno, jestli operuje milionáře nebo bezdomovce," uvedla dáma.

Pirk nabídl ještě jenu z cest, jak dostat peníze do zdravotnictví. Víc by zdanil cigarety. Stejně tak se mu nelíbí, že živnostníci odvádějí do systému méně než zaměstnanci. Za sporné považuje navyšování daní u slazených nápojů. Je to prý spíš otázka pro ekonoma. Pokud by k tomu došlo, lidé by se prý nechovali zodpovědněji, ale do systému by alespoň přiteklo víc peněz. A víc peněz do systému tak jako tak potřebujeme, když nám stárne populace.

Podle Vojtěcha je třeba pracovat na reformě financování zdravotnictví, ale tato reforma by měla přežít přibližně dalších dvacet let. Proto musí existovat nějaká základní politická shoda na tom, jak postupovat dál.

Pokud jde o navyšování plateb živnostníků do systému, podle Vojtěcha je to věc k diskusi, ale nechce před kamerami slibovat něco, co předem neprojednal se všemi zainteresovanými stranami. 

Žitníková se poté vrátila k nedostatku sester. Problém je podle jejího názoru v tom, že jazykově vybavené mladé ženy často volí jinou práci. „Ta práce je v současné době velice náročná, ty sestry jsou přetížené," zdůraznila dáma. Pirk doplnil, že řada mladých lidí dnes jde raději studovat jiné obory - práva, ekonomiku, zahraniční vztahy a tak podobně. „Za minulého režimu byly tyhle obory považovány za politické. Tak co těm lidem zbývalo? Šli studovat nějaké přírodovědné obory. Dnes je to jinak," podotkl Pirk. Zdůraznil, že nevolá po návratu totality, ale popisuje existující problém.

Žitníková v závěru diskuse prozradila, že odbory chtějí do nemocnic poslat inspektory práce, aby poukázali na to, že sestry jsou občas nuceny dělat věci, které podle zákona dělat nemají. Žitníková má za to, že by to měli řešit provozovatelé nemocnic. Ministr odvětil, že sestry mají přesčasy zaplacené. A je na odborech, aby s provozovateli nemocnic vyjednali lepší podmínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…