Volba prezidenta: Fischer vede, Zeman už je druhý

10.07.2012 15:18

Největší šanci dostat se do druhého kola přímé volby prezidenta ČR by měl bývalý premiér Jan Fischer, který by první kolo boje o Hrad vyhrál se ziskem 32 procent hlasů. Druhý by skončil někdejší premiér Miloš Zeman, volilo by ho 17 procent lidí. O 1,5 procenta tak předstihl ekonoma Jana Švejnara. Vyplývá to z červnového volebního modelu agentury Median. ČTK má jeho výsledky k dispozici.

Volba prezidenta: Fischer vede, Zeman už je druhý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

K volebním urnám by šlo 67 procent voličů, o 6,5 procentního bodu více než v květnu. Volební účast by tak nyní byla zřejmě vyšší než při posledních volbách do Poslanecké sněmovny.

Proti květnovému průzkumu si Fischer pohoršil o čtyři procentní body a jeho podpora se vrátila na úroveň, kterou si držel od počátku roku. Naopak Zeman a Švejnar si zhruba o čtyři procentní body polepšili. "To bylo mimo jiné způsobeno odchodem podnikatele Tomia Okamury, který ohlásil svou kandidaturu v senátních volbách, a přinejmenším dočasně tak odstoupil z prezidentského klání," uvedla agentura.

Na čtvrté příčce je místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), kterému by dalo hlas 7,5 procenta lidí. Na páté místo se dostal místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier s šesti procenty hlasů a šestý ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg s 5,5 procenta hlasů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…