Volby na východě Ukrajiny údajně vyhráli dosavadní lídři separatistů

03.11.2014 6:35

V nedělních volbách na separatistickém východě Ukrajiny, které neuznává Kyjev ani západní země, se potvrzuje posílení pozic tamních současných povstaleckých lídrů. Podle odhadů hlasovalo pro lídra Luhanské lidové republiky Igora Plotnického více než 63 procent voličů, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na tamní úřady. Již v neděli večer ústřední volební komise uvedla, že v samozvané Doněcké lidové republice se stal nejvyšším představitelem Alexandr Zacharčenko s nejméně 81 procenty hlasů.

Volby na východě Ukrajiny údajně vyhráli dosavadní lídři separatistů
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Evropská unie volby v proruských oblastech označila za překážku pro mírový proces, naopak Rusko oznámilo, že bude výsledky voleb respektovat.

"Rusko respektuje vůli lidu jihovýchodní Ukrajiny. Zvolení představitelé získali mandát k řešení praktických úkolů s cílem obnovit normální život v oblastech," citovala dnes agentura Reuters z prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Úřad zdůraznil potřebu zavést "fungující" dialog mezi ukrajinskými úřady a separatistickými regiony.

Volby v Doněcké a Luhanské republice jsou v rozporu s dohodami z Minsku

"Považuji dnešní prezidentské a parlamentní volby v Doněcké a Luhanské lidové republice za novou překážku na cestě k míru na Ukrajině," uvedla ve svém nedělním prohlášení nová šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. "Hlasování je nelegální a nelegitimní a Evropská unie ho neuzná," dodala s tím, že volby jsou v rozporu s dohodou z Minsku, kterou povstalci s ukrajinským vedením uzavřeli začátkem září.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko volby nazval "fraškou, která se odehrává pod hlavněmi tanků a samopalů". "Spoléhám na to, že Rusko takzvané volby neuzná, protože jsou jasným porušením minského protokolu z 5. září, který podepsal i zástupce Ruska," prohlásil Porošenko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…