Volby ve Středočeském kraji: Moravčíková musí uvolnit hejtmanské křeslo

16.10.2012 21:58

Nové zastupitelstvo Středočeského kraje, které si voliči zvolili ve víkendových volbách, zasedne do čtyř týdnů. Kromě třiceti šesti nováčků zasedne do lavic zastupitelstva i starostka Štěchovic Miloslava Vlková, která čelí obvinění z vydírání učitelky tamní mateřské školky. Zvýší se také počet žen.

Volby ve Středočeském kraji: Moravčíková musí uvolnit hejtmanské křeslo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Dosavadní hejtmanka Zuzana Moravčíková má na vystěhování z kanceláře necelý měsíc. "Hejtmanka opustí svou kancelář tak, aby do ní v den ustavujícího zastupitelstva mohl usednout nový hejtman," řekl serveru iDnes.cz mluvčí kraje Milan Smutný.

Nejmladším členem zastupitelstva se již potřetí stal Jan Skopeček z ODS, letos mu bude 32 let. Poprvé kandidoval už před osmi lety a za celou dobu jej nikdo mladší nepředběhl.

Skopeček je poradcem prezidenta Václava Klause, radním Hořovic a výkonným ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku - občanského sdružení, které založil Klaus.

Naopak nejstarším členem je Skopečkův kolega z ODS Jaroslav Král, který má 65 let.

Přibude nováčků i žen

Vůbec poprvé zasedne do lavic krajského zastupitelstva šestatřicet lidí. Kromě starostů a dalších komunálních politiků jsou mezi nimi i lidé vykonávající běžné povolání jako masérka, lékař nebo projektový manažer.

V zastupitelském sboru přibudou ženy. Z původních čtrnácti se jejich počet zvýší na šestnáct. Za ČSSD přibude například zdravotní sestra Aneta Růžičková, která bude ve věku 34 let zároveň nejmladší ženou.

Nejméně žen budou mít občanští demokraté - pouze Janu Štěpánkovou.

Lidé si ve Středočeském kraji zvolili i Miloslavu Vlkovou (ČSSD), předsedkyni v Praze-západ. Na jaře se přitom soud začal zabývat obžalobou, podle které měla předloni jako starostka Štěchovic vydírat učitelku tamní mateřské školky. Proces není prozatím ukončený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…