Volební kampaně a drobný naschvál prezidenta Zemana. Promluvil exministr Dienstbier

25.06.2017 16:47

O financování kampaní se rozhovořil pro server iRozhlas.cz senátor a exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Kampaně mají letos možnost vyčerpat před volbami maximálně 90 milionů korun. „Pravidla jsou přísná, ale pro všechny stejná,“ uvedl Dienstbier.

Volební kampaně a drobný naschvál prezidenta Zemana. Promluvil exministr Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Bývalý ministr pro lidská práva v rozhovoru také uvedl, že pro malé chudé strany je limit nedostižný, kampaně velkých stran to pro změnu sráží. Domnívá se však, že 90 milionů korun je dostatečná částka pro kampaň do sněmovny. 

Devadesátimilionový limit byl podle něj nastaven tak, že se vzaly zkušenosti politických stran, kolik zhruba jejich kampaně mohou stát. Vyvrátil však, že by zákon byl přijat v reakci na bezedné zdroje ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Původní text ZDE.

„My jsme v Senátu předkládali podobný návrh už v předchozím vládním období, kdy zdaleka nebylo jasné, že Andrej Babiš bude kandidovat a že se dostane do sněmovny s takovým výsledkem. Takže potřeba upravit výdaje jak na financování činnosti politických stran, tak i volebních kampaní tady byla dlouhodobě. Nakonec v minulosti byly ohledně financování politických stran různé skandály,“ podotkl.

Nevylučuje však, že přítomnost Babiše v politice mohla přijetí nových pravidel uspíšit. „Myslím, že většina společnosti i politiků si uvědomovala, že nějaká pravidla jsou nutná. A byla tady i doporučení na mezinárodní úrovni,“ zmínil Dienstbier. 

V závěru se pak exministr zmínil o určitém naschválu prezidenta Miloše Zemana, za nějž považuje vyhlášení termínu voleb do Poslanecké sněmovny příliš brzy. „Strany tak nepočítaly s tím, že by volební kampaň podle zákona byla tak dlouhá. Myslím, že počítaly tak se třemi měsíci. Nebyly tak nachystány na to, že už teď budou muset všechny výdaje dávat do limitu na volby. Takže to byl takový drobný naschvál prezidenta republiky,“ míní Dienstbier. 

Na dodržování zákona bude dohlížet Úřad pro dohled nad financováním politických stran a hnutí. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…