Volební komise vylosuje kraj, do něj budou patřit Češi v cizině

30.08.2013 6:21

Státní volební komise dnes vylosuje kraj, do kterého budou pro říjnové volby do sněmovny fakticky zařazeni Češi hlasující v zahraničí. Opatření umožní snazší sčítání jejich hlasů.

Volební komise vylosuje kraj, do něj budou patřit Češi v cizině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Češi v cizině měli zatím třikrát možnost vybírat si poslance ve volebních místnostech na ambasádách. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy si vybírali mezi jihomoravskými kandidáty. Využilo toho asi 3800 lidí z tehdy odhadovaného počtu až 70.000 voličů.

Při posledních dvou volbách dostali krajané možnost volit mezi jihočeskými kandidáty. V roce 2006 toho využilo ze zhruba 8000 lidí zapsaných do voličských seznamů přes 6700 voličů. Před třemi lety se mezi jihočeskými adepty i díky voličským průkazům rozhodovalo 8222 ze zhruba 10.700 voličů v cizině.

Češi v zahraničí mohli jít ke sněmovním volbám také na podzim 2009, kdy měli vybírat kandidáty z Královéhradeckého kraje. Ústavní soud však tehdy předčasné sněmovní volby zrušil.

Státní volební komise se kvůli losování sejde ještě jednou, a to 2. října, uvedl Vladimír Řepka z Ministerstva vnitra. Kandidujícím stranám přiřadí čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky s jejich uchazeči o poslanecké mandáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…