Volební průzkum: ČSSD první, do sněmovny by šli i zemanovci

23.11.2012 18:03

Volby do Sněmovny by nyní vyhrála ČSSD s 27,5 procenta a na druhém místě by skončila ODS s 21 procenty. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury Median. Třetí místo by obsadila KSČM se 17 procenty a čtvrté TOP 09 s 11,5 procenta. Přesně pět procent hlasů potřebných pro vstup do Sněmovny by získaly KDU-ČSL a také Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Ve srovnání s posledním průzkumem vydaným v říjnu se podpora stran výrazněji nezměnila.

Volební průzkum: ČSSD první, do sněmovny by šli i zemanovci
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Oproti říjnovým výsledkům hlasů pro ČSSD ubylo a všechny ostatní zmíněné strany posílily, ale ne více než o jeden procentní bod. Statistická chyba přitom může podle Medianu u větších stran činit až plus nebo minus 3,5 procentního bodu a u malých stran jeden procentní bod.

Véčka mají dvě procenta

Průzkum ještě zachytil výsledky dalších tří stran, které by ale nyní v případných volbách získaly zhruba o polovinu méně hlasů, než je potřeba pro vstup do Sněmovny. Stranu zelených by volilo 2,5 procenta lidí, Suverenitu Jany Bobošíkové dvě procenta a Věci veřejné rovněž dvě.

K volbám by v současnosti přišlo 64,5 procenta oprávněných voličů, tedy zhruba stejně jako při posledních sněmovních volbách v roce 2010. Oproti posledním volbám do Sněmovny by nyní ČSSD získala o zhruba čtvrtinu větší podíl hlasů a ještě více by si polepšili komunisté, kteří by dostali asi o polovinu hlasů více. Občanské demokraty by volilo přibližně stejné množství lidí.

Naopak zisk TOP 09 by se asi o třetinu snížil, a VV by se propadly dokonce jen na pětinu zisku hlasů z roku 2010. Pouze mírně, o necelý procentní bod, by vzrostl počet hlasů pro KDU-ČSL a SPOZ, ale díky tomu by měly šanci na zisk poslaneckých mandátů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…